Rochia neagră este cea mai emblematică manifestare a modei. Este acea piesă vestimentară despre care se consideră că salvează orice ținută, unica piesă vestimentară care nu este supusă greșelii. Chiar și așa, există metode mai mult sau mai puțin eficiente pentru a-i evidenția trăsăturile estetice, iar noi am hotărât să creăm un mic ghid pentru celebra little black dress. Înainte însă de a ajunge la styling, trebuie să arătăm felul în care rochia neagră a atins notorietatea și statutul legendar din zilele noastre.

1.Un scurt istoric al rochiei negre

Surprinzătoare cum este această informație, mica rochie neagră are o istorie de-a dreptul… recentă. Este, în fond, firesc, dată fiind modestia care caracteriza moda feminină de-acum două veacuri. Nașterea little black dress așa cum o cunoaștem se datorează lui Coco Chanel, care i-a și dat denumirea sub care s-a consacrat. Desigur, little induce ideea de scurtime, însă nenumărate personalități hollywoodiene au prezentat și felul în care mica rochie neagră poate fi… o rochie neagră lungă. 

Începuturile robei de culoare închisă au în prim-plan moda de flapper a anilor douăzeci (femeia tunsă bob, cu pălărie sau bonetă, purtând o rochie cu croi drept și cu volane). Cea mai cunoscută exponentă a conceptului de flapper în negru este nimeni alta decât actrița Joan Bennett, care în 1928 s-a afișat într-o ținută all black, rămasă în istorie. 

Douăzeci de ani mai târziu, o altă emblemă a frumuseții, Elizabeth Taylor, avea să definească moda anilor cincizeci prin rochia neagră lungă, cu croiala fustei în formă de A și cu partea superioară cambrată pe corp. Marilyn Monroe a popularizat rochia mulată pe trup, însă Audrey Hepburn este cea mai cunoscută vedetă care a promovat rochiile negre. Ținutele sale, atât pe platoul de filmare, cât și în afara lui, au consacrat rochia neagră elegantă drept un etalon al modei înalte. Tot cu ajutorul ei s-a popularizat accesorizarea articolului vestimentar cu un șirag simplu de perle deschise la culoare. 

Reese Whiterspoon, purtand o rochie neagra cu un sirag de perle

Foto: Instagram/Reese Witherspoon

Apropierea de finalul secolului a surprins o altă variantă a piesei statement: rochia neagră scurtă. Cea mai cunoscută astfel de rochie i-a aparținut Prințesei Diana, a cărei apariție din 1994 a rămas puternic întipărită în conștiința întregii lumi. Modelul pe care l-a purtat, cu decolteu în formă de barcă, cu umerii tăiați și cu un tiv asimetric ar putea numai cu greu să fie reprodus. 

Pentru a ne întoarce în lumea filmului, dive asemeni lui Sarah Jessica Parker și Reese Witherspoon au promovat modele minimaliste și… mini. Little black dress a devenit cu adevărat little la finele veacului al douăzecilea, tendință care se menține până în prezent. Desigur, variantele maxi sunt la fel de căutate și conferă un plus de rafinament oricărei fashioniste.

Există și variații: cel mai recent exemplu este reprezentat de supermodelul Bella Hadid, care s-a afișat la o gală purtând o rochie de dantelă neagră, lungă și absolut transparentă. Astfel, ea expunea ținuta de două piese de dedesubt, constând într-un top și în pantaloni scurți, de asemenea închiși la culoare. Aplicațiile de tip broderie sunt, de asemenea, parte din tendințele secolului XXI, mai mult decât în perioada de naștere și popularizare a LBD. 

2.Cum accesorizăm rochia neagră?

Deși iubitoarele negrului știu că o asemenea rochie poate fi purtată cu succes și fără un styling amplu, alternativa va scoate în valoare și mai mult această piesă statement. Așa cum am menționat anterior, șiragul de perle este o metodă ideală de a-ți întregi ținuta.

Sarah Jessica Parker, intr-o rochie neagra accesorizata cu o poseta colorata

Foto: Instagram/Sarah Jessica Parker

Tot de referință sunt și cerceii cu diamante, însă fii atentă: nu purta mai mult de o bijuterie atunci când creezi outfitul, ca să nu-l încarci prea mult vizual.

Cât despre alte accesorii, îți prezentăm propunerile noastre:

1.Pentru o rochie neagră de dantelă, cu mânecă lungă și de lungime medie sau maxi, poți alege o pălărie cu boruri largi. Este de preferat să fie de culoare închisă, deși nu neapărat neagră.
2.Dacă porți o rochie neagră scurtă, poți să o accesorizezi cu un dres. Ce dres purtăm la rochie neagră? În primul rând, unul care să nu aibă shimmer, întrucât face ca picioarele să pară mai groase. Alege un dres mat, bej, maro sau negru. Totuși, noi înclinăm spre ultimele două variante, care vor face ținuta ta să fie mult mai sexy.
3.În privința pantofilor, considerăm că cea mai sigură variantă este reprezentată de tocurile cui, de asemenea negre. Alternativ, poți alege încălțăminte roșie sau vișinie. În cazul sandalelor, cel mai ușor de asortat sunt cele argintii, cu barete subțiri, însă te poți îndrepta și spre versiunea aurie, depinde foarte mult de celelalte accesorii care completează ținuta.

      Desigur, acestea sunt doar variantele posh, însă rochia neagră nu trebuie să fie rezervată doar femeilor care preferă stilul elegant sau smart casual. Poți fi sportivă (și totodată șic) și în rochie!

       Sugestii pentru femeile sporty chic

      1.Rochiile scurte, accesorizate cu Chuck Taylors, sunt în tendințe de foarte mult timp. Îți recomandăm să porți teniși Chuck Tailors albi la o rochie neagră de lungime mică, care are o croială lejeră;
      2.Poți, de asemenea, să optezi pentru o rochie neagră scurtă, dar care are un voal ce-ți ajunge până la glezne. Îți sugerăm să porți teniși, sandale plate sau maximum sandale de tip wedges;

        Îți recomandăm să porți o jachetă casual pe deasupra rochiei - principalele noastre recomandări sunt geaca clasică din denim și jacheta de tip college.

        Rochia neagră: o încheiere

        Unul dintre puținele elemente fixe din moda schimbătoare, rochia neagră pune în valoare orice tip de feminitate. Femeile diafane pot alege o rochie neagră din dantelă, în vreme ce mătasea și catifeaua tind să accentueze ideea de senzualitate. Totodată, este ușor să fii șic și relaxată atunci când porți o asemenea piesă - dat fiind că vorbim despre cea mai sigură alegere în materie de haine, accesoriile au doar rolul de a confirma identitatea stilistică pe care vrem s-o abordăm. La un eveniment, la o petrecere sau pur și simplu pe stradă, rochia neagră este apanajul oricărei iubitoare de frumos.

        Alege din colectia de  rochii de pe sportcouture.ro rochia neagra care te inspira.