Deseori, stilul smart casual este asociat cu acele medii profesionale care permit o mai mare lejeritate în alegerea ținutelor. Aflat la granița dintre stilul casual și cel office, un outfit smart casual se remarcă printr-o eleganță aparte, care împrumută, totuși, o notă de degajare.

Ce înseamnă ținuta smart casual și care sunt diferențele dintre aceasta și lookul autentic casual, îți dezvăluim în articolul de astăzi. De asemenea, te invităm să descoperi și propunerile noastre de ținute care respectă acest dress code, atât  pentru femei cât și pentru bărbați.

Ce înseamnă o ținută smart casual

Ce este „smart casual” și de unde provine acest termen? Ei bine, această expresie a fost utilizată pentru prima dată în 1924, de către un ziar, și descria o rochie fără mâneci foarte feminină, pe de-o parte, dar care avea un aer office. Pe atunci, vestimentația doamnelor și domnișoarelor se situa, cumva, între stilul tipic flapper girls și cel office, apropiat de ceea ce numim astăzi drept ”smart casual”.

În perioada anilor 1950, termenul a început să fie folosit și pentru a descrie îmbrăcămintea pentru bărbați și desemna acele costume cu o notă mai casual decât modelele create pentru a fi purtate la birou. Cu alte cuvinte, stilul smart casual masculin era ceva ce domnii puteau să îmbrace în aproape orice situație.

Însă, stilul casual a căpătat forma pe care o cunoaștem cu toții astăzi abia în anul 1980, odată ce ținutele de la locul de muncă au devenit tot mai informale. În aceea epocă, linia dintre îmbrăcămintea de lucru și stilul de stradă s-a estompat, și, astfel dress code-ul smart casual s-a transformat în alegerea perfectă pentru ambele contexte.

Caracteristicile unui dress code smart casual

Poate cea mai importantă caracteristică a stilului smart casual este simplitatea. Ținutele care se încadrează în acest dress code nu cuprind piese foarte colorate sau ornamente ieșite din tipare. Condiția de bază este ca hainele pe care le porți să aibă o calitate foarte bună. Outfiturile smart casual creează acel look îngrijit, studiat dar lejer; de altfel, o altă caracteristică prin care se remarcă acest curent vestimentar este croiala hainelor, care nu trebuie să fie nici prea largi, dar, nici prea strâmte, ci să urmărească linia corpului. Având în vedere că stilul smart casual se apropie destul de mult de cel business casual, evită paietele, accesoriile statement și țesăturile lucioase.

Avantajele unei ținute smart casual

Stilul casual îmbină confortul cu eleganța, de aceea, este potrivit pentru cei care preferă oricare din aceste două stiluri vestimentare. Astfel, te poți simți confortabil și profi, în același timp, având o ținută sofisticată și îngrijită, perfectă pentru o mulțime de ocazii.

Adaptabilitatea stilului este un alt avantaj care trebuie menționat. Acest dress code poate fi adoptat atunci când mergi la birou, când participi la evenimente ale companiei, conferințe, petreceri, cine festive, nunți și botezuri. Nu în ultimul rând, vorbim despre un dress code fără limite stricte, destul de echilibrat.

Idei de ținute smart casual pentru femei

Materialul este unul dintre cele mai importante criterii de care să ții cont pentru a obține cele mai reușite ținute smart casual pentru femei. Mizează întotdeauna pe materiale calitative, precum mătasea, pielea naturală, dantela, satinul sau bumbacul. Poți face alegerea și în funcție de tipul ținutei pe care vrei să o creezi, mai informală sau mai formală. În ceea ce privește piesele vestimentare pe care să le alegi când pe invitație este specificat acest dress code, îți propunem următoarele variante:

Rochii smart casual

Pentru ca o rochie să poată fi încadrată într-o ținută smart casual este esențial ca aceasta să aibă o lungime medie. Rochiile mini nu sunt recomandate, în schimb, cele midi sunt varianta ideală. De asemenea, un alt criteriu de care să ții cont este croiala acesteia–mizează pe cea dreaptă și alege modelele mai simple. Din punct de vedere cromatic, negrul este un pariu sigur, la fel și combinațiile alb-negru. La fel de bine poți opta și pentru alte opțiuni cromatice precum bejul, maroul, bleumarinul (în special nuanțele clasice).

Ținute smart casual cu pantaloni

Pantalonii reprezintă alegerea pe care femeile o preferă atunci când vor să se simtă confortabil. În ceea ce privește ținutele smart casual, trebuie să știi că jeanșii reprezintă o alternativă perfectă, însă, doar dacă știi cum să-i alegi. Blugii negri, simpli, la fel ca și cei bleumarin, fără aplicații sau zone prespălate sunt ideali pentru ținutele care respectă principiile acestui dress code. Îi poți purta la un eveniment mai relaxat, în timp ce, pentru ocaziile formale, îți recomandăm pantalonii de costum, de asemenea simpli, care se remarcă prin croiala impecabilă.

Jeans elastici Cavalli

Jeansi elastici Just Cavalli – SportCouture.ro

 

Jeans skinny Teaspoon

Jeansi skinny ONETEASPOON – SportCouture.ro

 Pantaloni vipusca

Pantaloni cu vipusca Parono Crepe Zadig & Voltaire – SportCouture.ro

 

Ținute smart casual cu fustă

În materie de îmbrăcăminte pentru femei, nu putem omite ținutele smart casual care conțin fuste. Fustele drepte, precum și cele conice pot fi integrate cu ușurință în ținutele smart casual pentru birou și pentru cele care se pretează a fi purtate în cadrul evenimentelor business. Ca și în cazul rochiilor, lungimea potrivită a fustelor nu este mai scurtă de linia genunchilor. De asemenea, negrul, bleumarinul, albul sunt culorile pe care le poți alege pentru fustele pe care le porți.

 

 

 

Modele de pantofi smart casual

Alegerea încălțărilor depinde în mare parte de ocazia pentru care alegi ținuta. De regulă, pantofii clasici și cei stiletto se pretează la aproape orice outfit smart casual. Este ideal, însă, ca aceștia să fie confecționați din piele naturală, material care denotă un rafinament aparte. De asemenea, pentru zilele mai relaxate de la birou, dar și pentru ieșirile în oraș după job poți alege pantofi sport eleganți. Iată câteva modele pe care ți le recomandăm:

 

Pantofi sport Michael Kors

Pantofi sport MICHAEL KORS – SportCouture.ro

 

Pantofi sport Michael Kors

Pantofi sport MICHAEL KORS – SportCouture.ro

 Pantodi sport Michael kors

Pantofi sport cu platforma Michael Michael Kors – SportCouture.ro

Idei de ținute smart casual pentru bărbați

Stilul smart casual te poate ajuta să capeți alura unui bărbat puternic, atractiv și sigur pe el. Cu atât mai mult te vei simți bine în pielea ta purtând ținute în ton cu dress code-ul menționat, având în vedere că vorbim totuși despre un tip de vestimentație lejeră. Însă, pentru a păstra esența stilul smart casual, evită să alegi piese prea elegante sau, din contră, foarte informale.

Pantofi smart casual

Stil, confort și calitate–acestea sunt principalale trei trasaturi care ar trebui să definească încălțămintea pentru bărbați care se încadrează în stilul smart casual. Alege întotdeauna pantofi din piele și acordă atenție detaliilor; calapodul, cusătura, curburile - totul trebuie să arate precum o adevărată operă de artă!

Pantofi piele Tods

Pantofi de piele TODS – SportCouture.ro

 

Ca alternativă, poți alege și pantofii bărbătești din piele suede, foarte moderni și potriviți domnilor de orice vârstă.

 Pantofi piele derby Hogan

Pantofi de piele Business Casual Derby Hogan | Comanda acum – SportCouture.ro

Pantaloni smart casual

La capitolul pantaloni bărbătești care pot fi integrați în ținute smart casual cei chinos sunt, poate, cea mai potrivită alegere. Totuși, este important să iei în considerare și cromatica pantalonilor chinos; bleumarinul, kaki-ul, bejul sunt nuanțele pe care le poți alege cu încredere, în timp ce jeanșii negri sau albastru închis sunt un pariu sigur. Ca formă, optează pentru cei drepți sau ușor conici.

Pantaloni slim fit La Martina – SportCouture.ro

 Pantaloni chino La Martina

 

Pantaloni negri slim fit La Martina – SportCouture.ro

 

Pantaloni chino La Martina

Pantaloni bleumarin LA MARTINA – SportCouture.ro

Diferențele dintre stilurile smart casual și casual

Diferențe dintre stilurile smart casual și cel casual sunt destul de numeroase și este important să ții cont de ele pentru a te îmbrăca potrivit ocaziei. Cel mai simplu mod de a evidenția distincția dintre cele două tipuri de dress code-uri este să menționăm piesele vestimentare pe care le poți purta în ținute casual, dar, pe care este mai bine să le eviți în cele smart casual:

 

  • jeanșii cu rupturi sau deteriorați; pentru a crea un outfit smart casual, folosește o pereche de blugi simpli, cu croială dreaptă;
  • pantalonii scurți; alege, în schimb, pantaloni lungi din materiale subțiri și de calitate.
  • tricourile cu printuri–mult mai potrivite pentru ținutele smart casual sunt cămășile sau chiar tricourile polo;
  • rochiile și fustele mini pe care le poți purta în outfituri casual sunt înlocuite de cele midi (până la genunchi) în cele smart casual;
  • tenișii; completează-ți ținuta smart casual cu o pereche de sneakerși eleganți.

 

De pe sportcouture.ro, poți comanda piese vestimentare care îți completează stilul personal și pe care le poți purta în diverse ocazii. Alege-ți hainele care te reprezintă și fii primul care descoperă cele mai noi colecții ale brandurilor de renume internațional.