Minimalismul a fost lansat, inițial, ca un concept în artă, însă, în cel mai scurt timp, a devenit cunoscut ca un stil de viață. Minimalismul se poate aplica în orice domeniu din viața ta, dar, stilul minimalist în modă este un bun punct de plecare pentru a te obișnui cu regulile specifice.

Atunci când ai foarte multe haine, cel mai probabil, te bucuri mai puțin de ele. Și, de cele mai multe ori, ai un dulap plin, dar nimic de purtat. Stilul modern minimalist promovează ideea că, deținând mai puțin, câștigăm timp, energie și bani pentru a ne bucura la maxim de viață. Cu cât suntem mai responsabili cu ce păstrăm în dulapurile noastre, cu atât mai liberi și împliniți vom fi.

 

Tendințele modei care se schimbă rapid au pericole bine cunoscute. Poluarea apei prin folosirea de coloranți ieftini și toxici, munți de deșeuri textile, utilizarea de materiale sintetice, așa cum este poliesterul, iar lista continuă. Din tot acest haos se naște o nouă tendință care respinge toate aceste caracteristici negative. Minimalismul în modă promite o viață mai fericită și mai durabilă.

Ce înseamnă stilul minimalist în modă și cum îți poți alege garderoba

Pentru un stil minimalist, tu și dulapul tău ar trebui să aveți un singur obiectiv principal: păstrarea și utilizarea pieselor de bază. La fel ca în cazul unei garderobe capsulă, piesele minimaliste pot fi elementele de pornire pentru ținute deosebite, cu elemente unice. Articolele fără croieli și aplicații complicate (cum ar fi volanele sau broderiile) sunt cele mai potrivite alegeri pentru ceea ce este stilul minimalist.

Minimalismul nu înseamnă renunțarea la culoare. Poți păstra hainele în nuanțele preferate, cu o condiție: să folosești întotdeauna o bază neutră, pentru obținerea unor ținute elegante.

Stilul minimalist în vestimentație: caracteristici și reguli

  • Nu există un standard pentru articolele de îmbrăcăminte, pentru a obține o garderobă minimalistă.
  • Minimalismul se referă la ajustarea propriului stil personal și singura regulă este să elimini excesul.
  • Minimalism nu înseamnă monotonie. Păstrează un stil colorat
  • Nu arunca hainele pe care nu le mai folosești. Vinde-le sau dăruiește-le cuiva care are nevoie de ele.
  • Bucură-te de ordinea și spațiul pe care le-ai câștigat și extinde preocupările minimaliste și în alte domenii, nu doar în modă.

 

1.    Poartă straturi

Acest sfat este extrem de util toamna și iarna, când temperaturile sunt mai reci. Poți combina diferite piese de îmbrăcăminte, astfel încât să obții multe ținute diferite.  De exemplu, alege pantaloni de culoare închisă cu un pulover confortabil și ușor. Apoi, adaugă o eșarfă elegantă și completează ținuta cu un pardesiu lung.

2.    Alege monocrom

O singură culoare de bază pentru întreaga garderobă este o modalitate excelentă pentru a adopta un stil minimalist. Poți adăuga piese de accent în culori diferite, cum ar fi o cămașă ori pantofii. O pată de culoare este modul ideal de a transmite cât mai mult în timp ce porți cât mai puțin.

3.    Alege ceasuri în loc de bijuterii

Un ceas elegant este accesoriul perfect pentru un aspect general minimalist. Caută un model sofisticat, care va ridica imediat valoarea ținutei tale, fără să fie nevoie neapărat de o investiție mare.

4.    Combină texturi

Când alegi să porți monocolor, poți adăuga puțină varietate cu ajutorul texturilor. Vei evita, astfel, monotonia care amenință stilul minimalist. Poți păstra, în acest fel, aspectul general de simplitate, fără a risca să obții un aspect plictisitor. Accentele netede combinate cu țesături texturate vor adăuga exact diversitatea de care ai nevoie.

5.    Nu complica

Când te decizi asupra unei ținute minimaliste, las-o așa cum este. Evită să adaugi bijuterii strălucitoare sau piese suplimentare, deoarece, te vei îndepărta de stilul minimalist pe care ți-l dorești.

 

6.    Combină în funcție de specificul momentului

Poți combina o pereche de blugi simpli cu un tricou și o pereche de balerini comozi, pentru o plimbare în parc. Sau, poți alege o cămașă albă și o pereche de pantofi cu toc negri, astfel încât, ținuta ta să devină stilată și elegantă, potrivită pentru un eveniment mai special.

7.    Silueta spune totul

Nu doar culorile și țesătura te vor pune în valoare ci și modelul hainelor pe care le alegi. Chiar și stilul minimalist permite găsirea unor haine care se potrivesc siluetei tale, la care poți adăuga diverse accente, pentru a le scoate în evidență.

8.    Renunță la hainele pe care nu le mai apreciezi cu adevărat

Cu cât sunt mai împinse în fundul dulapului, cu atât este mai puțin probabil că le vei purta vreodată. Elimină tot ce este de prisos și rămâi credincioasă stilului minimalist.

9.    Respectă deciziile pe care le-ai ales singură

Odată ce te-ai hotărât asupra unui look, rămâi la el. Probabil, multe persoane nu-l vor înțelege, așa că se vor grăbi să comenteze în necunoștință de cauză. Le poți explica, dacă simți că merită efortul, sau le poți ignora deoarece este important să fii tu însăți.

10.                  Chiar dacă ți se pare prea simplu, nu e

Când ești la începutul drumului în adoptarea unui stil minimalist, încearcă să alegi lucruri simple, pe baza cărora poți să construiești ținute interesante. Încearcă o rochie neagră și sandale, o cămașă albă și blugi simpli, iar, mai tarziu, vei putea să adaugi un sacou, o eșarfă ori alte accesorii la fel de discrete. Totul este să exersezi și să te simți confortabil.

11.                  Încearcă și contraste

Dacă nu vrei să rămâi la un stil monocromatic, va trebui să te inițiezi în arta contrastelor. Alternează alb și negru pentru o ținută excelentă care va atrage atenția prin simplitate. Accesorizează cu o pereche de sandale negre și o geantă simplă, iar, la final, vei avea o ținută completă.

12.                  Alege supradimensionat

Purtarea hainelor supradimensionate poate da iluzia unor ținute sofisticate. Realitatea este că vei purta mai puține piese, iar rezultatul este unul extrem de confortabil. Schimbă modul în care porți mânecile și aspectul total al ținutei se va modifica complet.

13.                  Renunță la cumpărăturile impulsive

Dacă te afli din întâmplare într-un mall, evită să cumperi haine doar pentru că sunt drăguțe sau ieftine. Programează-ți zile speciale pentru cumpărături, iar, înainte de a pleca, fă un scurt inventar al hainelor pe care le ai în dulap și al produselor de care ai nevoie. Fii sigură pe tine atunci când intri într-un magazin și nu te lăsa fascinată de ultimile colecții de haine.

O garderobă minimalistă poate include următoarele piese vestimentare:

  • 7 bluze;
  • 10 tricouri;
  • 5 cămăși;
  • 5 fuste;
  • 2 perechi pantaloni scurți;
  • 7 rochii pentru birou;
  • 7 rochii casual;
  • 5 perechi de pantaloni casual;
  • 2 perechi de pantofi cu toc;
  • 2 perechi de pantofi sport;
  • 3 sacouri;
  • 1 pardesiu;
  • 1 palton;
  • 1 geacă groasă casual;
  • 1 pereche de cizme;

 

Stilul minimalist în moda: piese vestimentare esentiale

1. Fusta asimetrica Y-3

 Fusta asimetrica Y-3

Produsul poate fi gasit aici.

2. Pantofi sport Y-3

 Pantofi sport Y-3

 

Produsul poate fi găsit  aici.

3.    Pantofi Y-3 unisex

 Pantofi unisex Y-3

 

Produsul poate fi găsit  aici.

Avangardistă și minimalistă, colecția Y-3 poartă semnătura designerului Yohji Yamamoto dar prezintă și elemente specifice brandului Adidas, aceasta fiind o colaborare unică în domeniu. Încălțămintea cu detalii tipice Japoniei și design inedit revoluționează moda, mai ales, când vine vorba despre cea sport.

Fondat de Thierry Giller, Zadig&Voltaire spulbera granițele stilurilor vestimentare cu piese ce se îmbina armonios. Cu fiecare colecție, piesele cu accente rock și imprimeuri îndrăznețe sunt dedicate celor care ignora trendul mainstream și își adoptă unicitatea. Un tricou negru clasic, ce vine cu un mesaj curajos pe partea din fata. Iată cum poți combina cu ușurință o piesă cool cu perechea ta preferată de jeanși scurți și ești gata de ieșit în oraș.

 1. Tricou Zadig & Voltaire

  Tricou Zadig&Voltaire                

Produsul poate fi gasit aici.

2. Sacou Zadig&Voltaire

Sacou Zadig&Voltaire

Produsul poate fi gasit aici.

3. Sandale Zadig&Voltaire

Sandale Zadig&Voltaire

Produsul poate fi gasit aici.

O garderobă minimalistă cu piese bine alese permite multe combinații. Acesta este motivul pentru care nu vei mai suferi niciodată pentru că nu ai cu ce să te îmbraci, iar aparițiile tale vor fi întotdeauna remarcate.