Știai că mai bine de 80% dintre hainele pe care le avem, nu le purtăm? Ei bine, garderoba capsulă este un concept pe care îl poți aborda pentru o mai bună organizare a dressing-ului de haine. Pe scurt, aceasta mizează pe minimalism și pune în centrul atenției piese vestimentare statement, versatile, care pot fi integrate în diverse outfit-uri. 

Cuprins:

1.Ce este garderoba capsulă?
2.Garderoba capsulă pentru femei?
3.Garderoba capsulă pentru bărbați?
4.Cum se construiește garderoba capsulă?

Mai multe detalii despre ce este garderoba capsulă, ce elemente conține, cum se construiește dar și care sunt avantajele pe care le oferă poți descoperi în continuare. 

1.Ce este garderoba capsulă?

Deși pare o abordare inovativă, termenul de ”garderobă capsulă” a luat naștere în anii ‘70, în Marea Britanie și a fost folosit pentru prima dată de către Sussie Faux, deținătoarea unui butic de haine în Londra. Potrivit ei, garderoba capsulă este, de fapt, o colecție de item-uri care nu se demodează indifererent de tendințe.

Haine asezate in sifonier pe umerase, intr-un dormitor luminos

Pe scurt, garderoba capsulă pune accentul pe calitatea și nu pe calitatea pieselor componente și oferă garanția unei ținute reușite de fiecare dată. 
Conceptul a devenit și mai popular în 1985, atunci când designerul american Donna Karan a lasant o colecție în care a folosit 7 piese de îmbrăcăminte pe care le-a mixat în diverse combinații vestimentare. Cele 8 modele care au defilat pe catwalk doar în body și colanți negri au început să adauge și să schimbe mai apoi între ele diferite articole de îmbrăcăminte, pentru a demostra ușurința de asortare a acestora.
Practic, garderoba capsulă mizează pe principiul ”less is more” și îndeamnă la achiziționarea unor piese vestimentare puține ca număr, dar foarte calitative și ușor de purtat într-o mulțime de moduri. Astfel, vei salva timp, energie și bani și nu vei mai petrece ore în șir în fața dulapului de haine neștiind cu ce să te îmbraci. 

Ce piese conține garderoba capsulă?

Nu există o regulă strictă referitoare la câte articole ar trebui să cuprindă o garderobă capsulă, însă, pentru a-ți fi mai ușor să o creezi, te poți limita la 25-40 de item-uri, maxim; desigur, aceste cifre depind într-o mare măsură de personalitatea și de preferințele tale. În general, este ideal ca o piesă vestimentară să se poată folosi în 5 ținute. Însă, ce piese conține, punctual, garderoba capsulă?

2.Garderoba capsulă pentru femei 

Masa cu flori in vaza si cosuri de depozitare dedesubt, langa un stander cu umerase cu haine

Printre elementele vestimentare care nu ar trebui să lipsească din garderoba capsulă a unei femei se numără și următoarele: 

1.Un trench coat cu centură detașabilă în talie
2.O pereche de jeanși skinny
3.O cămașă albă
4.Un sacou negru 
5.O rochie neagră (celebra Little Black Dress)
6.O pereche de pantaloni ”la dungă”
7.O fustă creion 
8.Câteva tricouri și maiouri
9.Un pulover de cașmir
10.O rochie de plajă
11.O pereche de balerini
12.O pereche de cizme lungi
13.O pereche de pantofi cu toc
14.O pereche de încălțăminte casual
15.O geantă tote
16.O poșetă stil clutch
17.O eșarfă de mătase
18.Ochelari de soare
    Pentru a-ți fi și mai ușor să te decizi care sunt acele item-uri ce trebuie să facă parte din garderoba ta capsulă, urmează regula celor 5 și alege
      -5 tricouri: alb, negru, albastru, gri, cu un imprimeu remarcabil.
      -5 pulovere: maletă bej, maletă neagră, maletă bej, un pulover supradimensionat (cu guler rulat sau cu anchior), un cardigan fin din cașmir.
      -5 rochii: mica rochie neagră, o rochie conică, una evazată, o rochie imprimată, o rochie de ocazie cât mai simplă (ex: modelele infinity care pot fi purtate în diverse moduri). 
      -5 sacouri: ajustat, boyfriend, supradimensionat, cu umeri structurați, cu dungi (sau carouri).
      -5 fuste: o fustă A-line, una creion, una cloș, una petrecută, o fustă plisată. 
      -5 jachete: o geacă din piele, o geacă din denim, o parka, un mantou din lână, un trench. 
      -5 perechi de pantaloni: conici negri, conici bej, jeanși, o pereche din piele, culottes.
      -5 genți: o geantă shopper, o poșetă clasică, un clutch, o geantă baguette, un rucsac. 

        3.Garderoba capsulă pentru bărbați

        Stander negru cu umerase cu haine, in fata unui perete gri

        Din garderoba capsulă pentru bărbați pot face parte următoarele elemente de vestimentație:

        1.Un costum 
        2.O pereche de jeanși 
        3.Un palton 
        4.Tricouri uni
        5.Câteva cămăși din bumbac
        6.Un sacou 
        7.O pereche de pantaloni 
        8.O pereche de pantofi smart casual
        9.O pereche de pantofi casual
        10.O pereche de pantaloni de trening
        11.O pereche de bocanci clasici
        12.Un pulover din lână 
        13.Un ceas 
        14.O jachetă din piele
        15.O eșarfă tricotată
        16.O pereche de ochelari de soare

          În funcție de sezon, dar și de stilul vestimentar al deținătărului, garderoba capsulă masculină poate fi ajustată și completată cu diverse item-uri. De exemplu, pentru vară sunt necesari și pantalonii scurți din jeans sau cămășile cu mânecă scurtă, în timp ce sezonul rece va trebui să regăsească în dulapul de haine și o geacă groasă. 

          4.Cum se construiește garderoba capsulă?

          Iată câteva reguli de bază, utile în construirea garderobei capsule:

          Alege o schemă de culori

          Acest lucuru presupune să alegi una sau două culori de bază care se potrivesc cu toate celelalte. Albul, maroul griul, negrul sau bleumarinul sunt nuanțe care ar trebui să se regăsească într-o garderobă capsulă. Pantalonii, bluzele și gențile în aceste culori sunt, deci, pariurile sigure în acest caz. După stabilirea culorilor de bază, alege una sau două culori de accent care să pună în valoare nuanțele de mai sus și care să se potrivească cât mai bine una cu cealaltă. Culorile de accent le poți alege în cazul rochiilor, topurilor sau accesoriilor. Practic, ține cont de un principiu de bază: toate articolele dintr-un dulap ar trebui să fie interschimbabile, astfel încât culorile pieselor să se completeze armonios de indiferent de combinațiile vestimentare pe care le realizezi. 

          Alege hainele care îți avantajează forma corpului

          Atunci când îți creezi o garderobă capsulă, alege hainele care îți avantajează forma corpului. De fapt, acesta este unul dintre secretelor femeilor și bărbaților bine îmbrăcați care nu țin neapărat cont de trenduri, ci mizează pe acele piese vestimentare care le complimentează postura și conformația corpului. Optând pentru haine care îți vin bine, le vei purta mai des și le vei include deseori în diversele combinații stilistice pe care le realizezi, astfel vei deține în garderoba doar item-uri care își merită investiția. 

          Pariază pe forme și modele clasice 

          În timp ce unele croiuri și modele de haine își câștigă locul în trenduri, iar mai apoi se demodează, altele sunt considerate atemporale. Vorbim despre acele elemente de îmbrăcăminte considerate clasice, un must-have pentru garderoba capsulă masculină sau feminină. Investind în astfel de item-uri, te vei putea bucura de ele ani la rând. 

          Alege țesături de înaltă calitate 

          Deoarece ideea unui dulap capsulă este aceea de a deține câteva articole vestimentare care să poată fi purtate în diferite moduri și, de ce nu, pentru o perioadă cât mai îndelungată de timp, alegerea unor țesături de înaltă calitate este o condiție esențială de care să ții cont când faci cumpărături. 

          Ține cont de nuanța tenului

          Nu uita să ții cont și de nuanța tenului atunci când realizezi schema cromatică a garderobei capsulă. Acestea trebuie să îți pună în evidență nuanța pielii. Astfel, atunci când culorile sunt bine alese, este foarte probabil ca hainele pe care le alegi să le păstrezi în dulapul tău și să le valorifi în ținute o perioadă lungă de timp. 

          Ce avantaje oferă garderoba capsulă?

          Camera decorata frumos cu covor pufos, peste care sunt asezate ghete, un tablou si un ghiveci cu cactus si un stander cu haine

          Îți alegi ținutele mult mai ușor

          Într-o garderobă capsulă vei regăsi inspirația necesară pentru orice ocazie. Un dulap organizat după principiile sale îți pune la dispoziție haine versatile, care se potrivesc foarte bine între ele. 

          Iti organizezi spațiul mai bine

          Bazându-te pe regulile garderobei capsule, dulapul tău va fi organizat eficient și vei economi spațiu. Mai este nevoie să precizăm avantajele de care te bucuri atunci când ai un șifonier aerisit?

          Manifești o atitudine eco-friendly

          Fenomenul ”Fast fashion” pune foarte multă presiune pe planeta noastră. Emisiile de carbon înregistrate în industria de modă sunt deja foarte ridicate - ele reprezintă 10% din cantitatea globală emisă -, iar cifrele sunt în contină creștere. În plus, știai că pentru a confecționa un singur tricou din bumbac se folosesc 2.700 de litri de apă? Mai mult decât atât, potrivit studiilor, europenii cumpără, în medie, circa 12, 66 kilograme de haine anual, dintre care 30% nu au fost purtate în ultimul an. Cumpărând mai puține haine, încălțăminte și accesorii adopți un comportament prietenos cu natura. 

          Vei atrage privirile indiferent de ocazie

          Creându-ți o garderobă capsulă care conține doar haine care te avantajează, vei atrage admirația celor din jur. Având apariții impecabile indiferent de ocazie, complimentele referitoare la stilul tău vestimentar nu vor întârzia să apară!

          Dacă vrei să ai garderobă capsulă, este necesar să începi prin sortarea hainelor care se regăsesc în dulapul tău și să renunți la cele care nu te avantajează și care nu îndeplinesc principiile de bază ale acestui concept. Analizează piesele vestimentare din colecția personală și păstrează-le doar pe cele care îți plac, îți vin bine și te reprezintă. Mai apoi, completează-ți garderoba cu item-uri noi, clasice și versatile pe care le poți regăsi în magazinul nostru online, sportcouture.ro, dar și în showroom-ul din Mall Băneasa.