Fina, stralucitoare, moale si placuta la atingere, matasea naturala este unul dintre cele mai pretioase si mai indragite materiale din lume. Ea a fost cultivata pentru prima data in China mileniului 3 i.Hr., la curtea imparatului Gongsun Xuanyuan, supranumit si Imparatul Galben, un inaintas al tribului care a fondat prima dinastie a Chinei. Afla din acest articol uimitoarea poveste a matasii naturale si cum a ajuns aceasta sa schimbe lumea.

Legenda descoperirii matasii naturale

Legenda spune ca intr-o zi imparateasa Leizu, sotia Imparatului Galben, s-a retras in gradina regala, la umbra unui dud pentru a-si savura ceaiul. In acel moment, coconul unui vierme de matase a cazut in ceasca ei, iar apa clocotita a desfacut firul care inconjura coconul, dezvaluind micul vierme responsabil pentru acea opera de arta. Leizu si-a dat imediat seama ca poate folosi firele de matase naturala pentru a crea o tesatura si si-a convins sotul sa-i ofere o padure de dud ca sa inceapa cresterea acestor viermi speciali.

In scurt timp, imparateasa a reusit dezvoltarea unui intreg sistem de cultivare a viermilor de matase si de fabricare a frumoasei tesaturi naturale. Imparateasa Leizu a ramas in istorie ca inventatoarea tamburului de matase, un instrument care uneste filamente fine intr-un fir suficient de puternic pentru tesut, dar si a primului razboi de matase naturala.

Treptat, productia de matase naturala a fost incredintata femeilor din China si pastrata cu grija ca secret de stat. Sericicultura, asa cum se numeste ramura care se ocupa de cultivarea viermilor de matase, a devenit o preocupare sacra, iar dezvaluirea metodelor confidentiale ale fabricarii matasii se pedepsea cu moartea. Timp de 30 de secole, chinezii au reusit sa pastreze acest secret si au fabricat doar pentru ei produse din matase, de la imbracaminte si covoare de perete, pana la decoruri religioase si picturi.

Drumul matasii din Orient, in pietele batranului continent

La sfarsitul celui de-al treilea mileniu i.Hr, imparatul Qin Shi Huang Di din dinastia Han si-a dat seama de avantajele unui comert cu triburile rivale din Asia Centrala. El era atras in special de perspectiva de a obtine caii Fergana, exemplare care apartineau popoarelor din regiunea Indiei si a nord-estului Iranului de astazi. Acesti cai erau mai mari decat cei existenti in China la momentul respectiv si astfel puteau fi foarte valorosi din punct de vedere militar.

Observand interesul celorlalte popoare pentru materialul din matase chinezeasca, oficialii dinastiei Han au realizat ca pot vinde pretiosul material in schimbul valoroaselor animale. Acesta a fost inceputul timid al comertului dintre China si pietele profitabile din Occident. Drumul matasii pana in celebrele targuri de la Marea Mediteraneana si, mai departe, catre Roma, a fost lung si a durat cateva secole, insa primii pasi au fost facuti datorita frumosilor cai Fergana.   

Monopolul chinez asupra productiei de matase naturala s-a pierdut inca din secolul I i.Hr., cand cunostintele de sericicultura au ajuns in Coreea. Cu toate acestea, a mai durat o perioada destul de lunga pana sa ajunga in Occident. Razboaiele dintre Imperiul Roman si Imperiul Sasanian au dus la intreruperea comertului cu Asia, iar acest lucru l-a determinat pe imparatul bizantin Iustinian sa-si infiinteze propriul centru de productie de matase. In primul secol d.Hr el le-a incredintat calugarilor sarcina de a aduce oua de viermi de matase din China. Acestia au infasurat ouale in balega pentru a le mentine calde si le-au scos afara din China in interiorul bastoanele lor. Cand au ajuns in Bizant si viermii au eclozat, i-au hranit cu frunze de dud si astfel au reusit sa creasca matase in Imperiul Roman.

Fascinatia pentru pretiosul material a continuat secole de-a randul, iar matasea naturala a inceput sa fie produsa de talentatii tesatori din Franta, Anglia, Germania, Italia, Elvetia si Japonia.

In 1804, Joseph Marie Jacquard a perfectionat metoda producerii tesaturilor cu model. Matasea naturala imprimata se obtinea  folosind cartele perforate, aceasta metoda reprezentand o adevarata revolutie in tehnica tesatoriei. In prezent, razboaiele de tesut Jacquard sunt computerizate, nu mai au cartele perforate, insa matasea naturala Jacquard a ramas una dintre cele mai apreciate si cautate tesaturi din intreaga lume. Acest lucru se datoreaza calitatii superioare si a rezistentei materialului obtinut prin tehnica patentata de Joseph.

Cum se obtine matasea naturala?

Obtinerea firelor de matase de pe coconii viermilor nu este deloc usoara. Daca ne gandim ca pentru doar 10 grame de oua este nevoie de 30 de metri patrati de spatiu, iar pentru hranirea a 100 de grame de oua de viermi este nevoie de un hectar de livada de duzi, ne putem da seama cat de laborios poate fi acest proces.

Viermi de matase

In continuare, perioada de incubatie a oualor este de doua saptamani, iar larvele cresc intr-o luna si fac coconi care sunt recoltati in 10 zile. Daca nu se intervine in acest timp, larva se va transforma in molie, stricand coconul si firul de matase. In crescatorii, larvele sunt distruse prin tratament termic si apoi coconul este livrat fabricilor de matase. Acesta este introdus intr-o solutie slab alcalina, pentru dizolvarea sericinei si dezlipirea firelor, iar apoi firul rezultat este curatat, dublat, rasucit pentru a se obtine firul industrial de matase.

Ce beneficii aduc tesaturile din matase naturala?

Matasea naturala este fina, moale, rezistenta si are o stralucire aparte, care ii confera un statut de produs de lux. Matasea naturala, ca material, nu este doar extraordinar de frumoasa si de placuta la atingere, ci are si o multime de beneficii, si anume:

1.Matasea naturala este izolatoare atat impotriva frigului, umezelii si a caldurii. Acest lucru inseamna ca materialul poate prelua umiditate pana la maximum 40% din greutatea sa fara sa ii simti umezeala.
2.Matasea nu se sifoneaza repede. Insa, ca orice material, si matasea naturala sufera modificari atunci cand este presata prea mult timp. Cea mai simpla metoda prin care o poti intinde este sa pulverizezi din abundenta cu apa peste material si apoi sa il calci cu fierul la cea mai scazuta temperatura.
3.Matasea naturala este hipoalergenica. Fiind o fibra de proteina (fibroina) apropiata compozitiei pielii omului, matasea naturala este prietenoasa cu pielea si nu permite fixarea si dezvoltarea acarienilor. In acest fel, nu creeaza alergii la nivelul pielii.
4.Tesaturile din matase naturala au conductibilitate electrica si termica scazuta. Datorita acestei proprietati, articolele de imbracaminte sau lenjerie din matase naturala iti asigura un confort superior la caldura. 

In zilele noastre, matasea naturala continua sa fie un material foarte apreciat si cautat. Fascinate de calitatile deosebite ale acestei tesaturi speciale, femeile din intreaga lume isi pun in valoare silueta si formele imbracand rochii din matase naturala, bluze vaporoase sau chiar lenjerii intime.

Iata cateva sfaturi despre cum sa integrezi in tinuta ta de zi cu zi pretiosul material:

Rochii scurte din matase naturala

Rochie din matase naturala Michael Kors

Poti purta o astfel de rochie scurta din matase naturala Michael Kors atat intr-o tinuta casual, cu botine si geaca denim, cat si intr-un outfit de cocktail cu sandale si accesorii glam.

Rochii lungi din matase naturala

Rochie lunga din matase naturala Moon Garden Camilla

Rochiile lungi din matase naturala sunt vaporoase, elegante si rafinate. Le poti purta cu succes la orice eveniment special, dar si intr-o seara frumoasa de vara, la o intalnire romantica. Daca porti acest model, iubitul tau nu-si va mai putea lua ochii de la tine.

Salopeta din matase naturala

Salopeta de matase naturala Camilla

Daca vrei o aparitie de senzatie la o garden party, atunci aceasta salopeta din matase naturala imprimata este alegerea ideala. Croiul feminin iti pune in valoare silueta, iar imprimeul este fabulos.

Bluze din matase naturala

Bluza de matase naturala cu print floral

Aceasta camasa din matase este sofisticata si te poate scoate din incurcatura in mai multe ocazii. O poti asorta la un outfit office, cu pantaloni Chino eleganti sau la o tinuta casual cu blugi slim-fit.  


Esarfe din matase naturala

Esarfa din matase naturala Marc Jacobs
Aceste accesorii de lux iti desavarsesc stilul, conferandu-ti un aer elegant si plin de rafinament. Esarfele din matase naturala pot fi integrate usor in orice tinuta, legate nonsalant la gat sau purtate pe umar, sau purtate peste o haina sau palton. Asorteaz-o cu o camasa alba si o pereche de pantaloni cu dunga.

Matasea naturala este un material pretios care iti asigura intotdeauna un look elegant si rafinat. Indiferent ca optezi pentru o tinuta casual sau sofisticata, piesele de imbracaminte din matase naturala iti vor fi de mare ajutor, trasnformand o tinuta obisnuita intr-una cu adevarat deosebita. Alege si tu un produs din matase de lux din magazinul online Sport Couture.

Sursa foto: Pixabay.com