Pantofii sunt cele mai importante accesorii ale unei ținutei, fie că vorbim despre vestimentația masculină sau feminină. În primul rând, aceștia trebuie aleși corespunzător ocaziei și ținutei și, totodată, trebuie să arate impecabil.

 

Pentru că există o mulțime de tipuri de pantofi, atât pentru doamne, cât și pentru domni, poți da greș în asortarea încălțămintei cu restul outfit-ului; însă, dacă vrei să devii un fashion master, descoperă ghidul nostru de astăzi!

 

  1. Tipuri de pantofi pentru femei
  2. Tipuri de pantofi pentru bărbați
  3. Cum să ai grijă de pantofii tăi

Tipuri de pantofi pentru femei

Pantofi dama

Pe sportcouture.ro ai acces la o varietate de tipuri de pantofi de damă de la branduri exclusiviste. Pentru că promovăm conceptul de smart shopping ne dorim să îți punem la dispoziție nu doar piese vestimentare și accesorii de foarte bună calitate, ci și să îți împărtășim din know how-ul nostru în materie de stil. Iată cum să alegi o pereche de pantofi pentru femei potriviți!

 

Pantofi stiletto pentru ținute elegante

Pantofi stiletto

Pantofii stiletto sau pantofii cu toc cui, așa cum mai sunt denumiți, denotă feminitate și eleganță la superlativ. Ceea ce este interesant despre aceștia - pe lângă designul lor absolut fermecător! - este istoria lor; știai că un model de încălțăminte care a inspirat tiparul acestora era destinat inițial bărbaților din clasa aristocrată?

Abia mai târziu, pantofii cu toc cui au devenit arma secretă a femeilor seducătoare, astăzi popularitatea lor a atingând apogeul.

 

Pantofii stiletto reprezintă cea mai bună alegere pentru a completa ținutele elegante, ei fiind ușor de asortat cu pantaloni țigaretă, cu fuste creion sau cu rochii midi, stil bodycon. În plus, ei sunt la fel de potriviți și pentru rochiile lungi de seară, dar și pentru compleurile de damă. În orice combinație ai alege să-i porți, pantofii stiletto alungesc și subțiază silueta și te ajută să adopți o postură mai sexy și mai feminină, determinându-te să ții spatele mai drept și să scoți la înaintare pieptul și posteriorul!

Pantofi Michael Kors

 

Pantofi Michael Kors

 

Sandale cu talpă joasă pentru plimbări în parc

 

Plănuiești o ieșire în parc cu familia, cu prietenii sau cu iubitul? Simte-te confortabil și feminin optând pentru o pereche de sandale cu talpă joasă. Modelul Gladiator este o opțiune mereu în tendințe, deci nu poți da greș alegându-l. Purtându-le, poți recrea ținute demne de cele ale zeițelor grecești, sandalele cu talpă joasă și barete arătând minunat în asociere cu fuste lejere de vară, din țesături fluide. Dacă preferi ținutele cu pantaloni, combină-le cu pantaloni scurți cu talie înaltă și cu topuri satinate.

Trebuie să știi, însă, că acest model de sandale nu te vor avantaje dacă ai gambele groase și nici dacă ești minionă, deoarece, prin natura designului lor, secționează optic lungimea picioarelor.

Sandale Zadig & Voltaire

Sandale de piele Paros Zadig & Voltaire

 

Pantofi Oxford pentru ținute office

Pantofi oxford

Ținuta office implică o oarecare rigurozitate și trebuie să denote întotdeauna profesionalism - din cap până-n picioare! Așadar, pantofii Oxford pentru femei par a fi creați special pentru stilul vestimentar business, putând fi asociați cu un deux-piece clasic, dar și cu un look format din jeanși clasici, cămașă și sacou. De asemenea, dacă preferi rochiile office, pantofii Oxford reprezintă cele mai potrivite accesorii pentru întregirea ținutelor tale.

 

Un alt avantaj al pantofilor Oxford este că pot fi purtați indiferent de anotimp, deci îi poți asorta și în sezonul de primăvară sau chiar toamna cu diverse modele de trench-uri și paltoane elegante pentru birou.

 

 

 

Pantofi wedges pentru outfituri lejere

 

Sandalele cu platformă reprezintă alternativa perfectă a tocurilor. Dacă pantofii înalți îți dau bătăi cap și îți este greu să îți menții stabilitatea atunci când îi porți, există ocazii în care îi poți înlocui cu pantofii wedges. Aceștia erau foarte populari în anii 90, însă revin în tendințe de la un sezonul la altul, așa că nu trebuie să-ți faci probleme că ținuta ta va fi out of fashion. Deși nu îți recomandăm sandalele cu platformă alături de piese vestimentare foarte elegante, ele sunt ideale pentru ținutele lejere, de vară. Le poți purta cu fuste și rochii vaporoase, midi sau maxi, cu pantaloni evazați și bluze retro, cu pălării cu boruri largi și chiar cu pantaloni palazzo  sau stil harem.

Sandale platforma

Sandale de piele cu platformă Sophia Webster

 

Pantofii Mules pentru ținute de vară

Pantofi mules

 

Sezonul estival nu este un motiv în plus să adopți ținute cât mai feminine și cât mai lejere. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să te încalți doar în șlapi, mai ales când ai la dispoziție atâtea modele de pantofi stylish! Optează, de exemplu, pentru pantofii Mules, cea mai recentă tendință în materie de accesorii. Sunt ideali pentru doamnele care vor să-și ascundă imperfecțiunile degetelor și, în plus, denotă clasă și rafinament oricum ar purtați. Și totuși, cea mai sigură combinație vestimentară în care să-i incluzi este cea formată din rochii vaporoase. Compleurile supradimensionate din două piese și din materiale subțiri vor arăta de asemenea minunat purtate în pereche cu pantofii Mules!

Tipuri de pantofi pentru bărbați

 

Pentru cei care credeau că doar doamnele și domnișoarele se bucură de o mare diversitate în alegerea modelelor de pantofi preferați, ei bine trebuie să menționăm că și domnii au, mai nou, o mulțime de încălțări din care să aleagă. Asortează-ți ținuta corect de sus până jos, optând pentru tipuri de pantofi pentru bărbați potrivite acesteia!

 

Pantofi clasici pentru ținute elegante

Pantofi barbati

 

O pereche de pantofi bine aleși pot adăuga un plus de eleganță și de rafinament ținutei unui gentleman. Pentru bărbații care preferă stilul vestimentar clasic, variantele de accesorizare a outfiturilor sunt numeroase. Pe de-o parte, un costum de haine poate fi purtat cu un model de pantofi Derby Plain Toe, caracterizat prin simplitate și versatilitate. Aceștia sunt un must have pentru garderoba masculină, putând fi asortați cu ușurință în ținute de ocazie, office sau casual.

Pe de altă parte, pentru bărbații care preferă să îmbine atemporalitatea cu stilul modern, propunem pantofii Monk cu o singură cataramă, care se pot purta în asociere cu costume elegante, dar și cu jeanși clasici.

Pantofi Paul Smith

Pantofi Paul Smith

 

Pantofi Oxford pentru ținute office

 

Poate cei mai cunoscuți pantofi bărbătești sunt cei Oxford, ușor de recunoscut după carâmbii cusuți. Aceștia reprezintă varianta ideală pentru ținuta office, fiind destul de rigizi și de formali. Totuși, ei pot fi purtați și la ocazii speciale, precum o nuntă, un botez sau un alt eveniment de acest gen. Te întrebi cu ce se asortează pantofii Oxford bărbătești? Cea mai sigură asociere a acestora este într-un look conservator, alături de un costum made to measure. Pentru lunile calde poți alege un costum albastru, în timp ce toamna și iarna mizează pe costumele negre. În ambele cazuri pantofii Oxford negri sunt un pariu sigur pe care poți miza. Încearcă și modelul Oxford Captoe, ce se remarcă printr-o cusătură elegantă care delimitează bombeul de restul pantofului.

 

 

Ghete tip Jodhpur pentru ținute versatile

 

Nu la fel de cunoscute ca alte tipuri de pantofi pentru bărbați, dar foarte ușor de asortat sunt ghetele Jodhpur. Inspirate din designul pantofilor de călărie și foarte asemănătoare cu cele Chelsea, acestea sunt extrem de versatile și pot fi purtate în anotimpurile reci în combinații vestimentare diverse. Investind într-o pereche de Jodphur de calitate, din piele fină, îți vei îmbogăți garderoba cu un accesoriu care se poate asorta cu jeanși și cu pantaloni chino.

Și, dacă te întrebi dacă modelul despre care vorbim poate fi considerat un tip de pantofi pentru costum, răspunsul este categoric da! Optează, însă, pentru încălțări simple, fără detalii care să iasă în evidență și alege culoarea maro, ușor de asortat cu costume masculine bleumarin sau gri.

 

Pantofii Loafers, pentru un outfit confortabil

Pantofi loafer

 

Pantofii Loafers sau mocasinii sunt, poate, cei mai comozi pantofi bărbătești. În plus, în funcție de materialul din care sunt confecționați, aceștia se pot integra atât în ținute smart, cât și casual. Dacă optezi pentru un look smart, poate chiar office, alege-i pe cei din piele naturală, netedă și poartă-i cu un costum slim. Pe de altă parte, într-o abordare mai casual poți opta pentru cei din piele întoarsă, însă doar dacă vremea de afară îți permite acest lucru.

Când despre modalitățile de asortare a mocasinilor, îți propunem un mix relaxat alături de o pereche de blugi închiși la culoare și cu un tricou polo. În acest caz, alege modelul Penny Loafers din piele moale, de preferat suede.

Mocasini La Martina

Mocasini Verdescio La Martina

 

Ghetele Chukka pentru ținute smart casual

 

Dacă ești în căutarea unor încălțări perfecte pentru ținutele smart-casual de primăvară sau toamnă, trebuie să ai o pereche de ghete Chukka. Acestea se poartă, de regulă cu pantaloni cu croială conică, dar și cu diverse pulovere sau cu costume office. În funcție de model, vei obține outfit-uri cu influențe casual (așa cum se întâmplă atunci când mizezi pe ghetele din piele întoarsă maro), sau, din contră, te vei duce mai mult în zona business (dacă alegi pantofi lucioși).

Ghete chukka Hogan

Ghete Chukka Hogan

Cum să ai grijă de pantofii tăi

Intretinere pantofi

 

Întreținerea corectă a pantofilor îți asigură nu doar rentabilitatea investiției în propria garderobă, ci și apariții impecabile de fiecare dată. Deci, cum să ai grijă de pantofii tăi astfel încât să le prelungești durata de viață și să treci cu brio testul de stil în orice ocazie?

 

Cum se curăță pantofii din piele?

 

Pantofii din piele sunt adevărate comori ale colecției personale de accesorii, de aceea merită o atenție deosebită. Dacă te întrebi cum se curăță pantofii din piele naturală, trebuie să știi că recomandat este ca aceștia să fie curățați de praf după fiecare purtare. Folosește o perie specială pentru încălțămintea realizată din acest material pentru a îndepărta particulele de praf sau murdăria uscată. În cazul petelor mai capricioase, folosește produse de curățare dedicate pielii naturale și aplică-le după ce ai șters pantofii cu o lavetă din microfibră și cu apă călduță. Lasă-i la uscat la temperatura camerei și nu la soare.

De asemenea, foarte importantă este și eliminarea mirosurilor neplăcute din interiorul pantofilor, pentru care poți folosi același truc ca cel de mai sus (ștergerea cu o lavetă umedă din microfibră). Totodată, folosește și un produs dedicat tip spray care absoarbe mirosurile din încălțăminte.

 

Depozitarea corectă

 

Depozitarea corectă a încălțămintei este la fel de importantă precum curățarea acesteia. Bineînțeles, prima regulă de depozitare a pantofilor este să te asiguri că i-ai șters foarte bine înainte și că s-au uscat complet. Nu îi depozita niciodată uzi sau cu urme de murdărie, deoarece le vei favoriza uzura.

Un alt sfat util este să sortezi încălțămintea pe categorii, în funcție de frecvența purtării. Astfel, poți să implementezi un sistem de depozitare așezându-le ”la vedere” pe cele de sezon, casual sau de birou și mai în spate pe cele din extrasezon sau pe cele de ocazie.

De asemenea, pentru a proteja încălțămintea de praf evită să o poziționezi direct pe podea; ideal este să așezi pantofii în cutiile lor originale sau să achiziționezi unele dedicate. Evită să depozitezi încălțămintea (mai ales cea din piele) în pungi de plastic, deoarece nu se va aerisi corespunzător.

Un truc util pentru a preveni deformarea încălțărilor este să le așezi cu un spațiu între ele și să folosești calapoade pentru cizme și alte încălțări înalte pentru a le păstra în poziție verticală.

 

Păstrează-ți stilul vestimentar care te definește optând pentru accesoriile care ți se potrivesc. Creează ținute inspirate alegând pantofi de calitate pentru diverse ocazii de pe sportcouture.ro!