Printre cele mai populare opțiuni vestimentare se numără îmbrăcămintea din poliester, un material foarte cunoscut chiar și de către cei care nu sunt neapărat fani înfocați ai modei. Știm că această țesătură are anumite calități, însă nu mulți dintre noi cunoaștem din ce este făcut poliesterul sau care sunt recomandările pentru întreținerea sa.

 

De data aceasta, te invităm să pornești alături de noi într-o călătorie în industria textilelor și să descoperi ce este poliesterul.

 

Ce este poliesterul?

 

Poliester este un termen general care desemnează orice țesătură sau material textil care este realizat folosind fibre sau fire din poliester. Vorbim, de fapt, despre o prescurtare a denumirii unui polimer sintetic, creat de om, care este cunoscut drept polietilen tereftalat (PET) în literatura de specialitate. Și, dacă te întrebi din ce este făcut poliesterul, află că aceste se obține prin amestecarea etilenglicolului și a acidului tereftalic. Știm - totul sună pompos și complicat de aceea, cu alte cuvinte, putem spune că poliesterul este un fel de plastic.

Acesta a fost inventat în 1941 de către chimiștii britanici James Tennant Dickson și John Rex Whinfield, devenind tot mai popular în anii 70, când de altfel a și fost promovat drept o ”fibră miraculoasă care poate fi purtată 68 de zile consecutive fără a fi călcată”.

 

Care sunt avantajele hainelor din poliester?

 

Printre cele mai importante avantaje ale hainelor din poliester se numără și următoarele:

Rezistența

 

Comparativ cu bumbacul, poliesterul este mai rezistent, având în același timp o capacitate elastică mai mare. Concret, rezistența fibrelor de poliester poate varia de la 2.5 g/denier până la 9.5 g/denier. În plus, polimerii cu structuri lungi și stabile pe care îi conține poliesterul fac ca această țesătură să se remarce printr-o rezistență aparte. Din același motiv materialul își păstrează bine forma. Totuși, în ciuda rezistenței sale, poliesterul 100% este o țesătură suplă, ușoară, care se pretează pentru realizarea a diverse confecții textile.


Elasticitatea

 

Poliesterul, în asociere cu alte materiale, este frecvent utilizat pentru confecționarea hainelor pentru sport. Datorită elasticității sale, acesta revine la forma sa inițială după întindere, ceea ce permite o mare libertate de mișcare în timpul purtării. Pentru îmbrăcămintea care are nevoie de un plus de elasticitate, poliesterul este amestecat cu alte țesături, cum ar elastan sau spandex.

 


Versatilitatea

 

Adevărata versatilitate a poliesterului constă în capacitatea sa de a se asocia cu alte țesături, menite să-i maximizeze punctele forte. Policotonul este unul dintre cele mai cunoscute amestecuri textile, care a preluat de altfel un procent imens din piața confecțiilor de tricouri.

Absorbție scăzută a umezelii

 

Poliesterul este hidrofob, motiv pentru care hainele realizate din acest material nu absorb transpirația sau alte lichide, oferindu-i purtătorului o senzație de confort. Din acest motiv, multe dintre hainele dedicate practicării sportului sunt realizate din poliester.

 

Confortul

 

Un alt plus al hainelor din bumbac este confortul oferit. Acesta are o textură moale, situându-se cumva între bumbac și cașmir. Alege și tu îmbrăcăminte care conține poliester și bucură-te de atingerea sa mătăsoasă!

 

Întreținerea facilă

 

În afară de costul redus, o altă calitate a poliesterului constă în întreținerea ușoară. Acesta poate fi spălat în mașina automată, se usucă rapid și este foarte rezistent la cute, astfel încât îl poți purta toată ziua arătând impecabil. Dar, mai multe informații utile despre cum să ai grijă de hainele din poliester poți afla în continuare!

 

Cum se spală hainele din poliester?

poliester spalare

 

Ca regulă generală, poliesterul se spală la 30-40 de grade, manual sau în mașina de spălat, alegând detergentul în funcție de specificul textilelor despre care vorbim. Astfel, pentru hainele de culoare deschisă poți folosi capsule cu gel, în timp ce țesăturile colorate sau negre au nevoie de detergenți lichizi speciali.

În ceea ce privește numărul de rotații al ciclului de spălare, limitează-te la 800 de rotații (sau chiar 600, în cazul hainelor foarte subțiri). În plus, dacă este necesară folosirea unor produse de eliminare a petelor, urmează instrucțiunile producătorului legate de diluarea acestora.

 

Cum se usucă hainele din poliester?

 

Poliesterul se poate usca pe uscătorul de rufe clasic - întinse foarte bine și scuturate înainte, pentru a preveni cutele - sau în uscătorul automat. În cea de-a doua situație, setează cea mai mică temperatură. Dacă optezi pentru uscarea naturală, poți pune hainele ude din poliester pe umeraș pentru a-și păstra forma.

 

Cum se calcă hainele din poliester?

 

Nici călcarea hainelor din poliester nu-ți va da bătăi de cap, dacă ții cont de câteva reguli de bază. De regulă, poliesterul se calcă la temperatură joasă sau medie, iar materialul trebuie să fie ușor umed înainte. Pentru a evita întinderea materialului, este indicat să efectuezi mișcări de sus în jos.

 

Mituri despre hainele din poliester

 

Fără a minimiza avantajele pe care le prezintă poliesterul, e important să recunoaștem că această țesătură a stârnit dintotdeauna controverse. Datorită luciului delicat, specific poliesterului, de-a lungul istoriei sale materialul a devenit cunoscut drept o țesătură ieftină, incomodă și inestetică. Așadar, nu este de mirare că în discuțiile despre poliester nu pot fi ocolite nici anumite mituri bine împământenite despre acesta. Iată câteva dintre cele mai cunoscute:

 

Poliesterul este un material de slabă calitate

 

Poliesterul are o calitate bună, deși este o fibră sintetică. În timpul procesului de prelucrare a acestuia, materialul traversează o mulțime de etape menite să-i potențeze caracteristicile. Astfel, datorită tehnologiilor ultramoderne utilizate pentru confecționarea îmbrăcămintei din poliester, acestea prezintă un grad sporit de durabilitate.

Poliesterul se decolorează mai repede decât bumbacul

 

Cât timp sunt îngrijite corespunzător, nu ai niciun motiv de îngrijorare în ceea ce privește decolorarea hainelor din poliester, deși se spune că ele câștigă o bilă neagră la acest capitol, în comparație cu bumbacul.

 

Poliesterul se șifonează ușor

 

Contrar miturilor, poliesterul este una dintre cele țesăturile cele mai greu șifonabile. În plus, acestea se calcă ușor și rămân netede pe toată perioada purtării, spre deosebire de cele din bumbac. 

 

 

 

De ce să alegi poliesterul?

poliester

 

Hainele din poliester sunt foarte apreciate, din diverse motive. În primul rând, fibrele sale sunt termoplastice (sensibile la căldură), caracteristică ce permite realizarea unor pliuri, modele sau forme deosebite din această țesătură. Pe de altă parte, hainele din poliester sunt foarte rezistente la pete, deci sunt ideale pentru cei care caută îmbrăcăminte ușor de întreținut.

Atunci când optezi pentru piese vestimentare confecționate din poliester 100%, vei observa că acestea sunt predispuse la acumulări statice. De aceea, pentru a preveni această neplăcere, poliesterul este adesea amestecat cu fibre mai stabile, precum bumbacul. În acest caz, vorbim de fapt despre o nouă țesătură care a luat naștere și care poartă denumirea de policoton. Policotonul încorporează beneficiile ambelor țesături, fiind puternic, durabil, rezistent la cute și oferind totodată o mai bună ventilație decât hainele din poliester 100%.

Dacă îți dorești haine din poliester sau din alte materiale pe care le preferi, cu siguranță le vei găsi pe sportcouture.ro. Te așteptăm cu o varietate de modele  exclusiviste de la branduri internaționale, dar și cu oferte tentante!