Printre cele mai populare op╚Ťiuni vestimentare se num─âr─â ├«mbr─âc─âmintea din poliester, un material foarte cunoscut chiar ╚Öi de c─âtre cei care nu sunt neap─ârat fani ├«nfoca╚Ťi ai modei. ╚śtim c─â aceast─â ╚Ťes─âtur─â are anumite calit─â╚Ťi, ├«ns─â nu mul╚Ťi dintre noi cunoa╚Ötem din ce este f─âcut poliesterul sau care sunt recomand─ârile pentru ├«ntre╚Ťinerea sa.

 

De data aceasta, te invităm să pornești alături de noi într-o călătorie în industria textilelor și să descoperi ce este poliesterul.

 

Ce este poliesterul?

 

Poliester este un termen general care desemneaz─â orice ╚Ťes─âtur─â sau material textil care este realizat folosind fibre sau fire din poliester. Vorbim, de fapt, despre o prescurtare a denumirii unui polimer sintetic, creat de om, care este cunoscut drept polietilen tereftalat (PET) ├«n literatura de specialitate. ╚śi, dac─â te ├«ntrebi din ce este f─âcut poliesterul, afl─â c─â aceste se ob╚Ťine prin amestecarea etilenglicolului ╚Öi a acidului tereftalic. ╚śtim - totul sun─â pompos ╚Öi complicat de aceea, cu alte cuvinte, putem spune c─â poliesterul este un fel de plastic.

Acesta a fost inventat ├«n 1941 de c─âtre chimi╚Ötii britanici James Tennant Dickson ╚Öi John Rex Whinfield, devenind tot mai popular ├«n anii 70, c├ónd de altfel a ╚Öi fost promovat drept o ÔÇŁfibr─â miraculoas─â care poate fi purtat─â 68 de zile consecutive f─âr─â a fi c─âlcat─âÔÇŁ.

 

Care sunt avantajele hainelor din poliester?

 

Printre cele mai importante avantaje ale hainelor din poliester se numără și următoarele:

Rezisten╚Ťa

 

Comparativ cu bumbacul, poliesterul este mai rezistent, av├ónd ├«n acela╚Öi timp o capacitate elastic─â mai mare. Concret, rezisten╚Ťa fibrelor de poliester poate varia de la 2.5 g/denier p├ón─â la 9.5 g/denier. ├Än plus, polimerii cu structuri lungi ╚Öi stabile pe care ├«i con╚Ťine poliesterul fac ca aceast─â ╚Ťes─âtur─â s─â se remarce printr-o rezisten╚Ť─â aparte. Din acela╚Öi motiv materialul ├«╚Öi p─âstreaz─â bine forma. Totu╚Öi, ├«n ciuda rezisten╚Ťei sale, poliesterul 100% este o ╚Ťes─âtur─â supl─â, u╚Öoar─â, care se preteaz─â pentru realizarea a diverse confec╚Ťii textile.


Elasticitatea

 

Poliesterul, ├«n asociere cu alte materiale, este frecvent utilizat pentru confec╚Ťionarea hainelor pentru sport. Datorit─â elasticit─â╚Ťii sale, acesta revine la forma sa ini╚Ťial─â dup─â ├«ntindere, ceea ce permite o mare libertate de mi╚Öcare ├«n timpul purt─ârii. Pentru ├«mbr─âc─âmintea care are nevoie de un plus de elasticitate, poliesterul este amestecat cu alte ╚Ťes─âturi, cum ar elastan sau spandex.

 


Versatilitatea

 

Adev─ârata versatilitate a poliesterului const─â ├«n capacitatea sa de a se asocia cu alte ╚Ťes─âturi, menite s─â-i maximizeze punctele forte. Policotonul este unul dintre cele mai cunoscute amestecuri textile, care a preluat de altfel un procent imens din pia╚Ťa confec╚Ťiilor de tricouri.

Absorb╚Ťie sc─âzut─â a umezelii

 

Poliesterul este hidrofob, motiv pentru care hainele realizate din acest material nu absorb transpira╚Ťia sau alte lichide, oferindu-i purt─âtorului o senza╚Ťie de confort. Din acest motiv, multe dintre hainele dedicate practic─ârii sportului sunt realizate din poliester.

 

Confortul

 

Un alt plus al hainelor din bumbac este confortul oferit. Acesta are o textur─â moale, situ├óndu-se cumva ├«ntre bumbac ╚Öi ca╚Ömir. Alege ╚Öi tu ├«mbr─âc─âminte care con╚Ťine poliester ╚Öi bucur─â-te de atingerea sa m─ât─âsoas─â!

 

├Äntre╚Ťinerea facil─â

 

├Än afar─â de costul redus, o alt─â calitate a poliesterului const─â ├«n ├«ntre╚Ťinerea u╚Öoar─â. Acesta poate fi sp─âlat ├«n ma╚Öina automat─â, se usuc─â rapid ╚Öi este foarte rezistent la cute, astfel ├«nc├ót ├«l po╚Ťi purta toat─â ziua ar─ât├ónd impecabil. Dar, mai multe informa╚Ťii utile despre cum s─â ai grij─â de hainele din poliester po╚Ťi afla ├«n continuare!

 

Cum se spal─â hainele din poliester?

poliester spalare

 

Ca regul─â general─â, poliesterul se spal─â la 30-40 de grade, manual sau ├«n ma╚Öina de sp─âlat, aleg├ónd detergentul ├«n func╚Ťie de specificul textilelor despre care vorbim. Astfel, pentru hainele de culoare deschis─â po╚Ťi folosi capsule cu gel, ├«n timp ce ╚Ťes─âturile colorate sau negre au nevoie de detergen╚Ťi lichizi speciali.

├Än ceea ce prive╚Öte num─ârul de rota╚Ťii al ciclului de sp─âlare, limiteaz─â-te la 800 de rota╚Ťii (sau chiar 600, ├«n cazul hainelor foarte sub╚Ťiri). ├Än plus, dac─â este necesar─â folosirea unor produse de eliminare a petelor, urmeaz─â instruc╚Ťiunile produc─âtorului legate de diluarea acestora.

 

Cum se usuc─â hainele din poliester?

 

Poliesterul se poate usca pe usc─âtorul de rufe clasic - ├«ntinse foarte bine ╚Öi scuturate ├«nainte, pentru a preveni cutele - sau ├«n usc─âtorul automat. ├Än cea de-a doua situa╚Ťie, seteaz─â cea mai mic─â temperatur─â. Dac─â optezi pentru uscarea natural─â, po╚Ťi pune hainele ude din poliester pe umera╚Ö pentru a-╚Öi p─âstra forma.

 

Cum se calc─â hainele din poliester?

 

Nici c─âlcarea hainelor din poliester nu-╚Ťi va da b─ât─âi de cap, dac─â ╚Ťii cont de c├óteva reguli de baz─â. De regul─â, poliesterul se calc─â la temperatur─â joas─â sau medie, iar materialul trebuie s─â fie u╚Öor umed ├«nainte. Pentru a evita ├«ntinderea materialului, este indicat s─â efectuezi mi╚Öc─âri de sus ├«n jos.

 

Mituri despre hainele din poliester

 

F─âr─â a minimiza avantajele pe care le prezint─â poliesterul, e important s─â recunoa╚Ötem c─â aceast─â ╚Ťes─âtur─â a st├órnit dintotdeauna controverse. Datorit─â luciului delicat, specific poliesterului, de-a lungul istoriei sale materialul a devenit cunoscut drept o ╚Ťes─âtur─â ieftin─â, incomod─â ╚Öi inestetic─â. A╚Öadar, nu este de mirare c─â ├«n discu╚Ťiile despre poliester nu pot fi ocolite nici anumite mituri bine ├«mp─âm├óntenite despre acesta. Iat─â c├óteva dintre cele mai cunoscute:

 

Poliesterul este un material de slab─â calitate

 

Poliesterul are o calitate bun─â, de╚Öi este o fibr─â sintetic─â. ├Än timpul procesului de prelucrare a acestuia, materialul traverseaz─â o mul╚Ťime de etape menite s─â-i poten╚Ťeze caracteristicile. Astfel, datorit─â tehnologiilor ultramoderne utilizate pentru confec╚Ťionarea ├«mbr─âc─âmintei din poliester, acestea prezint─â un grad sporit de durabilitate.

Poliesterul se decolorează mai repede decât bumbacul

 

C├ót timp sunt ├«ngrijite corespunz─âtor, nu ai niciun motiv de ├«ngrijorare ├«n ceea ce prive╚Öte decolorarea hainelor din poliester, de╚Öi se spune c─â ele c├ó╚Ötig─â o bil─â neagr─â la acest capitol, ├«n compara╚Ťie cu bumbacul.

 

Poliesterul se șifonează ușor

 

Contrar miturilor, poliesterul este una dintre cele ╚Ťes─âturile cele mai greu ╚Öifonabile. ├Än plus, acestea se calc─â u╚Öor ╚Öi r─âm├ón netede pe toat─â perioada purt─ârii, spre deosebire de cele din bumbac.┬á

 

 

 

De ce s─â alegi poliesterul?

poliester

 

Hainele din poliester sunt foarte apreciate, din diverse motive. ├Än primul r├ónd, fibrele sale sunt termoplastice (sensibile la c─âldur─â), caracteristic─â ce permite realizarea unor pliuri, modele sau forme deosebite din aceast─â ╚Ťes─âtur─â. Pe de alt─â parte, hainele din poliester sunt foarte rezistente la pete, deci sunt ideale pentru cei care caut─â ├«mbr─âc─âminte u╚Öor de ├«ntre╚Ťinut.

Atunci c├ónd optezi pentru piese vestimentare confec╚Ťionate din poliester 100%, vei observa c─â acestea sunt predispuse la acumul─âri statice. De aceea, pentru a preveni aceast─â nepl─âcere, poliesterul este adesea amestecat cu fibre mai stabile, precum bumbacul. ├Än acest caz, vorbim de fapt despre o nou─â ╚Ťes─âtur─â care a luat na╚Ötere ╚Öi care poart─â denumirea de policoton. Policotonul ├«ncorporeaz─â beneficiile ambelor ╚Ťes─âturi, fiind puternic, durabil, rezistent la cute ╚Öi oferind totodat─â o mai bun─â ventila╚Ťie dec├ót hainele din poliester 100%.

Dac─â ├«╚Ťi dore╚Öti haine din poliester sau din alte materiale pe care le preferi, cu siguran╚Ť─â le vei g─âsi pe sportcouture.ro. Te a╚Ötept─âm cu o varietate de modele┬á exclusiviste de la branduri interna╚Ťionale, dar ╚Öi cu oferte tentante!┬á