Espadrile de dama: ghid complet de purtare

ÃŽn News 0 comentarii
Espadrile de dama: ghid complet de purtare

Espadrilele, acesti pantofi confortabili aparuti in secolul al XIII-lea, au jucat un rol important in istoria modei, au setat tendinte in intreaga lume si au devenit o piesa de baza in garderoba de vara. Merita, deci, toata atentia ta, iar in acest ghid, iti vom arata cum sunt fabricati acesti pantofi, cum sa ii porti si cu ce accesorii ar trebui sa ii asortezi. Vei descoperi, astfel, cat de versatile espadrilele si cat de usor se intretin.

Ce sunt espadrilele de dama

Espadrilele de dama sunt pantofi simpli, dar stilati, care in zilele noastre sunt realizati din diverse materiale, de la iuta, la piele sau materiale sintetice. Modelul clasic este, insa, cel confectionat din iuta, o fibra vegetala provenita din planta Corchorus, care creste in tari precum India si Bangladesh. Este un material versatil, folosit pentru a face sfoara, saci, perdele, pe langa acest tip casual de incaltaminte.

Talpa din iuta este, de asemenea, caracteristica espadrilelor, iar modelul poate fi simplu sau cu impletituri. In plus, acest material poate fi folosit in starea sa naturala maronie sau poate fi albit. Cel mai adesea, iuta este atasata de o talpa de cauciuc sau sfoara, utilizand lipici si cusaturi.

Nu te gandi ca espadrilele sunt fragile, doar pentru ca folosesc materiale ne-conventionale, pentru ca modul de fabricare le face unele dintre cele mai durabile tipuri de incaltaminte. In majoritatea cazurilor, acesti pantofi sunt intariti cu cauciuc vulcanizat fixat la talpa de iuta.

Cum au aparut espadrilele de dama

Desi espadrilele cu platforma nu au devenit populare pana in anii 1970, originea lor este inradacinata in Franta si Spania din secolul al XIII-lea. Exista mai multe teorii despre originea cuvantului "espadrile", dar cea mai plauzibila pare sa fie legatura cu planta de "esparto", o iarba din zona Mediteranei, folosita, initial, pentru fabricarea espadrilelor. Acest fapt, coroborat cu asemanarea cuvintelor "esparto" si "espadrile" din catalana, ar putea fi o explicatie plauzibila a originii numelui acestui tip de incaltaminte.

Tipuri de espadrile de dama

Espadrilele sunt ideale pentru vara si climatul tropical, datorita talpii din iuta, a cusaturilor de pe margine si a faptului ca multe modele au varful deschis.

Iata cateva tipuri comune de espadrile:
  • Espadrile fara toc
  • Slip-on
  • Espadrile cu toc

Dintre aceste stiluri de incaltaminte, espadrilele cu toc tind sa fie cel mai popular stil - si pe buna dreptate. O talpa de iuta face ca espadrilele cu platforma sa aiba un suport mult mai bun, comparativ cu tocurile obisnuite. Un alt avantaj al espadrilelor cu platforma este ca acestea arata mai mult din designul impletiturii de iuta decat modelele cu talpa joasa si cele slip-on.

Indiferent de stilul de pantof pe care il alegi, in general, espadrilele clasice sunt folosite in tinute casual. Dar datorita diversitatii de materiale si curele care pot fi cusute pe iuta, este usor sa asortezi fuste, rochii si salopete, schimband clasicele sandale cu espadrile.

Espadrilele din piele sau piele intoarsa in loc de panza ofera un aspect usor mai formal, astfel ca pot fi purtate si la birou.

Diferenta dintre espadrile si pantofi cu platforma

O intrebare pertinenta ar fi daca exista o diferenta intre espadrile si pantofii cu platforma? Iar raspunsul este ca da. Platformele sunt un stil de pantof cunoscut pentru talpa sa groasa si platforma ridicata.

Pentru ca un pantof sa fie clasificat espadrila, compozitia talpii sale trebuie sa fie fibra de iuta. Prin urmare, espadrilele pot fi pantofi cu platforma, dar nu toti pantofii cu platforma sunt espadrile.

Cu toate acestea, de-a lungul anilor, oamenii au sinonimizat espadrilele cu pantofii cu platforma. Vinovat de aceasta confuzie este un targ comercial din Paris din 1970, cand un barbat pe nume Yves Saint Laurent a gasit un producator de espadrile din Spania si a solicitat o pereche de espadrile cu platforma. Oamenii s-au indragostit de acest model si acesta a devenit principalul tip de espadrile produs.

Ingrijirea espadrilelor

Desi espadrilele sunt incaltamintea perfecta pentru vara, unul dintre dezavantajele lor este faptul ca sunt sensibile la apa, datorita talpii de iuta. Din acest motiv, nu sunt recomandate pentru a fi purtate in conditii umede sau pe plaja. Apa poate deforma sau distruge structura de iuta, ceea ce le face mai putin durabile si poate duce la uzura prematura.

Un sfat bun pentru a prelungi durata de viata a espadrilelor este sa le lasi sa se usuce natural, daca se uda, si sa eviti sa le usuci la soare, deoarece caldura puternica poate face ca iuta sa se usuce si sa se crape.

Pentru a curata espadrilele, foloseste o carpa umeda si un detergent delicat si nu le spala in masina de spalat, deoarece acest lucru poate duce la deformarea si deteriorarea pantofilor.

Espadrilele au o istorie bogata si continua sa fie un accesoriu de moda de baza pentru garderoba de vara. Ele ofera un echilibru perfect intre confort si stil, fiind usor de asortat cu multe tinute.

RELATED ARTICLES