Desigur, primul inconvenient este cel etic. Este in regula ca animalele sa sufere pentru ca oamenii sa se poate imbraca? Indiferent de care parte a acestei dezbateri te afli, mai mult ca sigur vei vrea sa cunosti si celelalte argumente. Sport/Couture iti pune la dispozitie o lista de factori pe care trebuie sa ii iei in calcul la alegerea materialului din care va fi confectionata urmatoarea ta achizitie si, pentru ca punem pret pe ambele opinii, iti oferim o gama variata de produse, confectionate atat din piele naturala, cat si din cea ecologica. Alegerea iti apartine. 


Metode de realizare 

Pielea naturala este un material de origine animala. Cel mai des va fi intrebuintata pielea de vita, cel mai des folosita la producerea incaltamintei, precum cizmele de piele, sau a gentilor si altor accesorii. Pana sa iasa din productie, pielea naturala va fi supusa mai multor proceduri, precum curatarea, argasirea, slefuirea si intretinerea. Mirosul si textura produsului final se datoreaza exact acestor procese aplicate asupra pielii. 
Raspunsul la pielea naturala a aparut tocmai datorita gradului de constientizarea a drepturilor animalelor si a considerentelor etice. Totusi, producerea pielii ecologice, desi nu este asociata cu suferinta animalelor, implica mai multe procese chimice, procese ce pot dauna mediului daca nu sunt intreprinse in mod corect. Pielea eco este un material artificial, practic poliester acoperit cu o clorura de polivinil. Sa alegi pielea ecologica nu este echivalentul renuntarii la stil, asa cum o dovedesc pantalonii Michael Michael Kors, care sunt confectionati din piele ecologica si arata extraordinar. 

Diferente de pret 

Aici avantajul este fara doar si poate al pielii ecologice. Desi accesoriile si pantofii din piele naturala au o textura si de multe ori un aspect impecabil, tocmai aceste calitati ii fac sa fie extrem de costisitori. Asadar, pielea ecologica nu este aleasa doar de persoanele carora le pasa de bunastarea animalelor, ci si de cei care prefera sa achizitioneze haine la un pret mai scazut. Calitatea pielii este si va ramane totusi un element care va stabili si originalitatea unor piese. 

 
Un alt aspect important care influenteaza pretul este, din nou, metoda de realizare, produsele confectionate din piele ecologica fiind mult mai usor de decorat decat cele din piele naturala. Materialul natural isi va pierde din calitate cu cat este mai  prelucrat si mai vopsit, materialele ecologice oferind o gama mai variata de modele si culori. 


Rezistenta

Aici iti putem spune cu mana pe inima ca pielea naturala pur si simplu nu are egal. Piesele confectionate din piele naturala vor avea o viata mult mai lunga decat cele confectionate din piele sintetica. Nu iti vor oferi doar performante mai bune, materia prima in sine fiind de calitate, ci si rezistenta sporita la fisuri sau abraziuni. Materialul animal este mai gros si mai rigid, transformandu-l astfel intr-o investitie sigura pe termen lung. Poti opta pentru piele sintetica in cazul obiectelor vestimentare pe care nu le vei purta la fel de mult sau in conditii de vreme potrivnica. 


Curatare

 Regula este aceeasi pentru ambele tipuri de piele: daca vrei sa beneficiezi de ea, invata sa o ingrijesti. In cazul pielii ecologice, procesul de curatare nu este foarte complicat, stergerea cu o carpa umeda si moale din cand in cand fiind suficienta. Pantofii din piele sintetica nu vor necesita lustruire sau alte procese de ingrijire, spre deosebire de cei din piele naturala. 
Daca ai ales sa-ti achizitionezi un pantof din piele naturala, merita sa descoperi cum curatam incaltamintea de piele naturala pentru a te bucura cat mai mult de produsul tau. Avantajul pielii naturale este flexibilitatea si adaptabilitatea la forma piciorului, ceea ce va ajuta la evitarea bataturilor. De asemenea, nu va avea efect alergic, spre deosebire de materialul sintetic care prezinta acest risc. 


Cum le recunoastem?

 Pielea ecologica poate fi atat de bine confectionata incat sa imite aproape perfect pielea naturala. Cum putem face diferenta? Primul lucru la care ne vom uita este eticheta, producatorul fiind obligat sa detalieze compozitia produsului. De asemenea, poti deduce provenienta materiei prime in functie de textura pantofului sau a accesoriului. Pielea naturala va avea un finisaj mai neregulat, in timp ce in cazul pielii artificiale putem observa repetabilitatea modelelor de pe suprafata acesteia. 
Poti judeca si prin atingere, pielea naturala fiind mai groasa, iar cea ecologica mult mai alunecoasa. Nu in ultimul rand, te poti orienta dupa miros. Pielea autentica va avea un miros caracteristic, in timp ce pielea ecologica va fi inodora sau chiar va avea un miros de cauciuc, in cazul unei calitati indoielnice. 
Fa o alegere informata si mai ales in conformitate cu principiile si nevoile tale!