Stilul business casual la bărbați: reguli, ținute recomandate, greșeli de evitat

In News 0 comment
Stilul business casual la bărbați: reguli, ținute recomandate, greșeli de evitat

Dacă ești în căutare de idei noi pentru a-ți îmbunătăți look-ul de zi cu zi fără a renunța însă la aspectul impunător de business, avem mai jos câteva sfaturi utile pentru tine. Vei afla mai multe despre ce înseamnă o ținută business casual pentru bărbați și cum poți îmbina mai multe piese vestimentare pentru a ajunge la cel mai bun rezultat. 

 

Ce înseamnă stilul business casual? 

 

După cum reiese și din denumire, o ținută business casual presupune îmbinarea stilului business cu stilul casual. Va rezulta acel tip de look des întâlnit în filmele americane, care lasă impresia unui efort scăzut pentru a atrage de fapt admirația tuturor celor din cameră. Cu toate acestea, vei vedea că o ținută business casual pentru bărbați presupune multă atenție la detalii.

 

I se mai spune și “ținută office casual” pentru bărbați și este varianta mai comodă a look-ului clasic de sacou și pantaloni pentru birou. Acest stil de îmbrăcăminte a venit ca o adaptare la condițiile moderne de trai unde să fii formal nu înseamnă să fii rigid și să porți o ținută standard în fiecare zi. Dimpotrivă, este o ținută foarte versatilă și nu există o singură rețetă de succes pentru a face impresie bună.

 

Piese de bază pentru ținuta business casual

business casual

 

Chiar dacă acest stil vestimentar permite mai multe variații și îmbinări de articole vestimentare, asta nu înseamnă că nu există și greșeli pe care ar fi bine să le eviți. În cazul în care nu ai mai încercat până acum să abordezi o ținută business casual sau ești în căutare de reguli mai clare pe care să le urmezi, iată principalele piese de bază care trebuie să facă parte din outfit-ul tău:

 

1.    Blazere și sacouri casual

 

Există sacouri de tip clasic, monocromatice, de obicei în nuanțe închise, care lasă impresia de sobrietate și există sacouri casual, într-o gamă variată de culori, modele și materiale pe care le poți combina în mod divers cu pantalonii. Nu vei da greș cu un sacou în carouri sau într-o nuanță deschisă precum turcoaz sau culoarea piersicii.

 

Aceasta este întocmai ideea principală a unei ținute business casual pentru bărbați de succes: îndrăzneala vine de ceva vreme pe primul loc, în special dacă e vorba de prima impresie pe care o faci unor noi colaboratori sau viitori parteneri de afaceri. Blazerele sunt de asemenea o opțiune mai mult din gama “casual”. Contează doar să alegi materialul potrivit, care să se potrivească pantalonilor.

 

2.    Pantaloni business din material comod 

 

Cea mai bună soluție este să alegi o pereche de pantaloni care are la bază bumbac sau in pentru zilele lungi pe care le petreci la birou. Acest tip de pantaloni sunt soluția cea mai lejeră pentru ținuta office casual la bărbați, însă riscul cel mai mare este acela de a se șifona. Nici această problemă nu este una majoră în stilul vestimentar despre care vorbim, însă, tocmai pentru că lasă impresia de “casual”.

 

Mai poți opta pentru pantaloni de tip chino sau khaki, care sunt special concepuți pentru look-ul bărbatului modern și în pas cu moda. Sunt mai potriviți pentru vară decât pentru iarnă fiind croiți dintr-un material subțire, dar foarte rezistent. Pentru anotimpurile reci poți opta pentru blugi, atât timp cât sunt simpli și potriviți ca mărime.

 

3.    Cămăși lejere  

 

Dacă nu vrei încă să ieși din zona de confort a cămășilor simple, albe, nu îți face griji! Stilul business casual la bărbați permite și luxul simplității, atât timp cât piesele vestimentare pe care le porți sunt croite pe măsurile tale. Poți însă opta pentru cămăși din materiale mai subțiri și în nuanțe pastelate în dungi sau carouri.

 

Alegerea cea mai sigură sunt cămășile făcute din bumbac 100% în care te vei simți confortabil pe tot parcursul orelor de lucru. Pentru că ținuta office casual pentru bărbați nu mai presupune purtarea unei cravate, ai o libertate mai mare de alegere cămașa ideală pentru tine. Atât timp cât se potrivește cromatic celorlalte piese vestimentare, nu prea ai cum să dai greș.

 

4.    Pantofi clasici și comozi

 

În principiu, ai două variante din care poți alege când vine vorba de pantofi casual: poți opta pentru pantofii de tip loafer sau clasicul model Oxford. Există însă variate modele de pantofi din piele întoarsă care s-ar putea potrivi la fel de bine ținutei tale pentru birou. Pantofii loafers sunt mai potriviți pentru anotimpurile calde. Pentru iarnă, poți alege o pereche de pantofi lăcuiți din piele.  

 

Referitor la culori, pantofii trebuie să păstreze nuanța clasică de maro, negru, bej sau, în cel mai îndrăzneț caz, grena. Important este să alegi o pereche de încălțăminte comodă care însă să pună în valoare restul ținutei tale, fără a fi excentrică. Dacă ai respectat regulile de mai sus, pantofii vin doar în completarea unei ținute business casual bine realizate. 

 

Cum poți accesoriza ținuta business casual

business casual

 

Pentru un aspect și mai de impact, după ce costumul tău bărbătesc adaptat ținutei business casual a fost pus la punct, iată ce mici variații mai poți adăuga pentru a atrage privirile celor din cameră:

 

1.    Batista de buzunar

 

Este esențial ca în buzunarul sacoului tău să existe o batistă în nuanțe potrivite. Spre deosebire de stilul clasic de business, când vorbim despre stilul business casual la bărbați, batista nu mai trebuie să arate impecabil, să fie albă și discretă. Poate fi în schimb așezată cu naturalețe pentru o impresie de lejeritate, venind în completarea ținutei.

2.    Șosetele

 

Deși pot părea un detaliu infim, acestea pot face diferența, mai ales dacă sunt purtate când nu trebuie. De exemplu, dacă ai optat pentru o pereche de pantofi smart casual pentru bărbați în timpul unui anotimp cald (primăvara, vara și, uneori, începutul toamnei) nu este recomandat să porți șosete. În restul timpului, cu alte tipuri de pantofi de piele întoarsă sau lăcuită, dă frâu liber imaginației tale.

 

3.    Geanta

 

Este clar că ai nevoie de o geantă office pentru a căra documentele necesare cu tine la birou, pe lângă alte obiecte personale precum cheile sau portofelul. Poți alege un model clasic negru din piele, bine compartimentat și potrivit nevoilor tale sau poți adapta acest accesoriu stilului business casual pentru bărbați și să alegi un model colorat, dar la fel de eficient.

 

Greșeli de evitat 

 

Iată o scurtă listă de greșeli pe care să le eviți dacă îți dorești să abordezi stilul business casual cu succes:

  • Nu alege sacoul și pantalonii în aceeași nuanță. O trăsătură importantă a acestui stil este versatilitatea și alternarea culorilor deschise.

  • Tricourile cu model, blugii rupți sau încălțămintea sport nu trebuie să existe într-o ținută business casual corectă.

  • Dacă optezi pentru o cravată, aceasta trebuie să fie într-o altă nuanță și făcută dintr-un alt material decât batista.

  • Butonii nu-și au locul într-o ținută business casual.

  • Nu purta pantofi mai deschiși la culoare decât costumul ales.

 

 Sperăm că acum îți e mult mai clar în minte ce presupune o ținută business casual pentru bărbați. Dacă vei urma aceste sfaturi, cu siguranță te vei simți mai confortabil la birou și vei fi și mai admirat printre cei alături de care lucrezi. Odată ce te vei desprinde de stilul business clasic, nu vei mai putea renunța la unul dintre cele mai în vogă stiluri vestimentare din 2021.

 

RELATED ARTICLES