Moda anilor '80 a revoluționat lumea fashion dar și societățile timpului datorită numeroaselor modele de outfituri și ținute vestimentare impresionante. Anii '80 au adus în rândul oamenilor culoare, curaj, outfituri personalizate, haine unisex, optimism și versatilitate!
Dacă vrei să descoperi cele mai trendy piese vestimentare și outfituri din decada anilor optzeci, care erau cele mai îndrăgite stiluri abordate și de ce a rămas această modă în inimile multor oameni chiar și în prezent, consultă ghidul următor și află care sunt ținutele pe care le porți chiar și tu!
Caracteristicile modei anilor ‘80
Moda anilor '80 este extrem de versatilă și găzduiește numeroase piese vestimentare, ideale pentru toate gusturile și vârstele, unele fiind chiar atemporale deoarece pot fi observate și astăzi în trendul modei contemporane.
Majoritatea outfiturilor oferă libertate de exprimare, alături de confort, personalitate și autenticitate. În această perioadă oamenii au reușit să se identifice cu grupurile și cu mișcările sociale din care fac parte, precum rock, hip-hop, funk etc. Printre principalele caracteristici ale modei anilor '80 se numără:
- Haine colorate, decorate cu paiete, mărgele sau țepi,
- Haine de piele și jeans,
- Accesorii stridente, voluminoase, brelocuri, insigne, lanțuri pentru pantaloni,
- Fuste scurte, topuri, crop-tops și jambiere,
- Haine unisex, ideale atât pentru ținutele de femei, dar și pentru bărbați,
- Încălțăminte variată, de la bocanci la pantofi sport,
- Ochelari de soare folosiți pentru orice stil vestimentar,
- Păr creț, lung și cu breton,
- Machiaj strident.
Tipuri de stiluri populare în anii ‘80
Anii '80 au fost învăluiți de variate piese vestimentare, mișcări sociale bazate pe personalitate, preferințe, credințe și stiluri muzicale, dar și de foarte multe curente împrumutate din anii precedenți. Astfel, decada și moda acestei perioade oferă tuturor oamenilor o nouă perspectivă fashion, dar și șansa de a se putea afirma prin vestimentație.
Stilurile Rock și Punk
Rebelii anilor '80 continuă să uimească societatea și în prezent datorită vestimentațiilor non-conformiste și a mesajelor transmise prin intermediul acestora. Rockerii și punk-iștii doreau foarte mult să se afirme din perspectiva fashion, de aceea acest stil a avut un impact semnificativ în nișa modei. Stilul este influențat atât de muzică, dar și de personalitățile puternice ale adepților genurilor respective. Piesele vestimentare statement sunt:
- jachete și pantaloni din piele,
- lanțuri pentru pantaloni,
- cămașă SKA,
- pantaloni cargo,
- bocanci,
- veste cu patch-uri,
- fuste scurte și mulate.
Stilul Hip-Hop
Stilul Hip-Hop își are originile în a doua jumătate a anilor '70, însă își păstrează rădăcinile puternic ancorate și în decada următoare. Este caracterizat în special prin muzică și prin mișcările culturale urbane. La început, curentul era asociat cu persoanele sărace sau răufamate, întâlnite în cartierele ce duceau o viață precară, ulterior s-a extins la o subcultură mare, indiferent de statutul financiar. Stilul este caracterizat prin:
- jachete și hanorace supradimensionate,
- pantaloni largi,
- sneakers,
- lanțuri „bling-bling”,
- tricouri largi,
- șepci,
- trening,
- jeanși cât mai lăsați.
Stilul Disco
Discotecile erau în trend în anii '80. Dacă voiai să mergi cu partenerul sau partenera într-un loc distractiv, atunci mergeai la dans. Aici întâlneai o plajă extinsă de outfituri, de la paiele, la rochii și fuste mini, la bluze, jachete, teniși și pantofi cu toc și platformă. Stilul este caracterizat prin:
- haine colorate cu pattern diferit,
- rochii,
- paiete,
- accesorii statement și voluminoase,
- combinații dintre stilurile punk, rock, hip-hop, sport sau preppy.
Stilul Sport
Stilul Sport poate împrumuta piese vestimentare atât din Hip-Hop, dar și din Preppy. Cu toate acestea, mai există și o a 3-a variantă care a luat cu amploare moda acelor ani. Astfel, colanții colorați și cu diferite texturi, mai multe straturi de maiouri, tricourile colorate, bentițele pentru păr și banderolele pentru încheieturi nu erau prezente doar în sălile de fitness, ci și pe stradă, drept costumații casual. Stilul este caracterizat prin:
- colanți,
- haine strident colorate,
- hanorace și jachete sport,
- body și tricouri mulate,
- pantaloni foarte scurți,
Stilul Preppy
Spre deosebire de stilul Hip-Hop, cel Preppy era asociat cu persoanele ce locuiau în zonele bogate și cele rezidențiale. Stilul reprezintă oamenii luxury, care se îmbracă mereu „la dungă”, cu haine perfect aranjate de la branduri de renume. Stilul este caracterizat prin:
- pulovere de calitate,
- tricouri polo,
- cămăși,
- pantaloni lungi,
- nuanțe pastelate,
- pantofi din piele.
Elemente esențiale pentru stilul anilor ‘80
Stilul anilor ‘80 a adus o plajă extinsă de accesorii, piese vestimentare și look-uri noi pentru femei și bărbați deopotrivă. Alături de machiajul puternic pigmentat, coafurile cât mai tapate, cu breton sau cu aspect ondulat și creț, decada a introdus și următoarele elemente:
- Bijuterii statement - cerceii și colierele erau unele dintre cele mai îndrăgite și populare bijuterii ale momentului. Erau introduse în orice stil, fie acesta rock sau sporty, dar și pentru vestimentațiile elegante, preppy. Cerceii trebuiau să fie foarte mari și ușor de observat, iar colierele erau colorate.
- Culorile stridente - atât piesele vestimentare, dar și accesoriile și machiajul trebuiau să fie stridente și pe cât se poate în contrast cu restul culorilor din vestimentație. Un outfit clasic, sport din acea perioadă putea însemna: colanți roz, maiou sau body albastru, banderole pentru încheietură galbene și teniși multicolori.
- Borsetele de brâu - extrem de populare la acea vreme, și chiar în prezent, borsetele de brâu ofereau oamenilor libertatea de care aveau nevoie și puteau transporta peste toate cele necesare.
- Ochelarii Ray-Ban - erau purtați indiferent de vestimentație, atât de celebrități dar și de ceilalți oameni care au avut prilejul să se bucure de momentele de aur ale anilor '80.
- Sloganurile - erau la ordinea zilei, hainele cu mesaje, imaginile cu trupe, sloganele și smiley faces erau cunoscute de toată lumea!
- Epoleții - erau purtați atât de femei, dar și de bărbați. Epoleții aveau scopul de a crea impresia că umerii sunt mai lați și talia mai subțire. Totodată, epoleții impuneau respect și eleganță.
- Paietele - nu trebuiau să lipsească din vestimentațiile elegante sau de dans. Paietele erau în special purtate pe rochii sau pe bluzele dichisite, de seară.
- Volanele - extrem de populare în anii optzeci, acestea ofereau doamnelor și domnișoarelor un look glam, fiind potrivite pentru ocaziile speciale. Volanele sunt purtate și în prezent.
Idei de ținute elegante pentru toamnă în stilul anilor ‘80
Deoarece moda anilor '80 are ținute pentru toate stilurile, cerințele și gusturile și pentru că toamna este cea mai bună perioadă din an pentru a-ți etala creativitatea și inovația trendy și vintage deopotrivă, noi îți punem la dispoziție 10 idei de outfituri elegante pe care le poți purta în acest sezon fashion!
All jeans
Jeanșii erau la modă, indiferent de eveniment sau de activitățile de zi cu zi. Existau numeroase piese vestimentare din denim, precum fuste, pantaloni lungi, pantaloni scurți, rochii, salopetele, veste și jachete. Toate acestea erau haine statement, fiind îndrăgite de toată lumea, în special pentru că se mulau incredibil pe orice conformație a corpului.
Sacourile cu umeri mari
Sacourile, asemeni vestimentațiilor bărbătești - formate dintr-un costum complet, fie acesta cu fustă sau pantaloni, oferă tuturor femeilor încrederea de care au nevoie pentru a trece cu brio peste orice provocare, indiferent de cât de dificilă este aceasta. Sacourile denotă respect și atitudine puternică.
Bluzele cu mâneci bufante
Bluzele și rochiile cu mâneci bufante au devenit vestimentații statement în perioada anilor '80. Acestea impuneau eleganță, încredere și feminitate, alături de o postură dreaptă și o atitudine de invidiat. Mânecile voluminoase și umerii bufanți sunt caracteristici inspirate din perioada Belle Epoque, dar chiar și din vremurile timpurii, când femeile purtau astfel de haine pentru a impresiona viitorii parteneri.
Pantalonii morcov
Pantalonii morcov sunt o piesă vestimentară atemporală deoarece sunt des întâlniți și în moda de astăzi. Indiferent de materialul din care sunt fabricați, pantalonii aveau formă de morcov, largi pe picioare și conici, fie acești cu talie înaltă, medie sau joasă, lungi sau scurți. Aceștia puteau fi purtați atât pentru evenimentele elegante, alături de o cămașă, dar și pentru un stil casual, fiind asortați cu un tricou și o jachetă de jeans sau alt textil.
Colanții
Colanții nu au lipsit în perioada anilor '80 din niciun stil vestimentar, fie acesta sporty, funk, hip-hop, rock sau punk. Colanții sunt ideali, chiar și în prezent, pentru a fi purtați sub rochii, sub fuste sau chiar pentru activitățile fizice. Dacă îți dorești un look autentic și vintage, te încurajăm să descoperi paletele cromatice favorite și să le asortezi pe acestea cu piesele tale favorite. De exemplu, alege o pereche de colanți în culoarea negru cu o rochie colorată.
Costume masculine
Pline de feminitate, lejere, business și impunătoare, costumele masculine au început să apară în topul trendului fashion în perioada anilor optezi, urmând chiar și în prezent să se mențină în topul celor mai populare outfituri. De obicei, acestea includ fustă sau pantaloni, sacouri lungi și drepte cu umeri proeminenți, cămăși și pantofi eleganți, cu toc.
Fustele și rochiile de dimensiuni mini și midi
Deoarece vorbim despre o perioadă a inovației și libertății fashion, toate doamnele și domnișoarele au adoptat vestimentațiile midi și chiar mini, acestea fiind reprezentate în special prin fuste și rochii, dar și prin pantaloni scurți. Fustele mulate, în formă de creion sau în forma literei „A” au fost unele dintre cele mai îndrăgite piese vestimentare.
Jachetele de piele
Pentru subgenurile pop, funk, punk, rock și metal, jacheta din piele a fost și este în continuare o piesă vestimentară ce nu ar trebui să lipsească din garderobă. Există numeroase jachete din piele, cu modele diverse, de la cele simple, la cele cu ținte, patch-uri cu trupe și mesaje cusute pe material, desene imprimate sau chiar cu franjuri și rupturi.
Rochiile decadei optzeci
Rochiile au împrumutat foarte multe stiluri de la anii precedenți, de aceea vei observa atât clasicele rochii de cocktail ale anilor '20, dar și rochiile cu buline din decada anilor '60 și, bineînțeles, rochia neagră, în numeroase modele și lungimi, fiind atemporală și ideală pentru orice ocazie și stil. Pe deasupra rochiilor poți purta o jachetă denim sau de piele, aceasta fiind ideală pentru sezonul toamnei.
Garderoba sport
Combinațiile de colanți, tricouri mulate și body, numeroase accesorii care mai de care colorate și voluminoase, au depășit granițele sălii de sport și au ajuns în stradă, formându-se astfel un nou gen apreciat al timpului. Majoritatea ținutelor sport din perioada anilor '80 erau extrem de colorate, cu print-uri specifice, precum: animal, zebra, glitter, stripes, plaid, SKA sau polka dots prints.
Moda anilor ‘80 a rămas în sufletul multor persoane, chiar dacă au trăit anii aceștia în perioada copilăriei sau în adolescență. Fiind o epocă autentică, în care grupurile puteau să se identifice prin vestimentație, toată lumea a reținut libertatea și noutatea stilului. Dacă stilul vintage fashion face parte din pasiunile tale, descoperă atunci câte piese vestimentare ale decadei anilor optzeci se află la tine în garderobă!